Charts.cz/Fórum/Rozdíl mezi ETF a běžnými podílovými fondy?

Rozdíl mezi ETF a běžnými podílovými fondy?

Zajímalo by mě, jaký je vlastně rozdíl mezi ETF a klasickými podílovými fondy. Vím, že obě možnosti jsou nějakým způsobem investiční nástroje, ale pořád mi to není úplně jasné. Představoval jsem si, že podílové fondy jsou něco jako skupina akcií nebo obligací, které si můžete koupit najednou, zatímco ETF (Exchange-Traded Fund) je spíš něco jako akcie, co se obchoduje na burze. Ale co to pro mě jako investora znamená? Je nějaký zásadní rozdíl v tom, jak se s nimi obchoduje? Jaké jsou poplatky spojené s investováním do těchto dvou typů fondů? A co třeba likvidita? Mám pocit, že ETF se dají koupit a prodat v průběhu celého dne jako akcie, zatímco podílové fondy mají nějaký pevně stanovený čas na nákup a prodej. Mohli byste mi prosím objasnit, jaký je skutečný rozdíl mezi těmito dvěma možnostmi a co bych měl zvážit při rozhodování, do čeho investovat? Díky moc!

147 slov
1.5 minut čtení
9. 4. 2023
Milan Vaněk
Milan Vaněk

ETF a klasické podílové fondy mají pár zásadních rozdílů. Hlavní věc je, že ETF se obchodují na burze jako akcie, což znamená, že je můžeš kupovat a prodávat během dne. U podílových fondů to tak není – tam obvykle objednáváš nákup nebo prodej a realizace proběhne až na konci obchodního dne, což může být mínus pro rychlé reakce na trhy.

Pokud jde o poplatky, ETF většinou mají nižší správní poplatky než klasické podílové fondy. U podílových fondů často platíš i za vstupní nebo výstupní poplatky. Ale u ETF musíš počítat s poplatky za obchodování, když je nakupuješ nebo prodáváš.

Likvidita je další věc – ETF jsou obvykle likvidnější, protože se obchodují na burze. Někdy můžeš mít problém s likviditou u některých podílových fondů, pokud nejsou moc populární.

Takže shrnuto: pokud chceš flexibilitu a nižší náklady, ETF jsou super volba. Pokud ti nevadí zdlouhavější proces a chceš mít možnost investovat do různých aktiv bez sledování trhů non-stop, klasické podílové fondy můžou být taky fajn. Záleží na tom, co preferuješ.

165 slov
1.7 minut čtení
16. 9. 2023
Michaela Malíková
Michaela Malíková

Tak jo, rozdíl mezi ETF a podílovými fondy je v tom, jak se s nimi obchoduje a jak fungují. Podílové fondy se kupují a prodávají na konci dne za cenu, kterou určí správce fondu, zatímco ETF můžeš obchodovat jako akcie kdykoliv během dne. To znamená, že u ETF je větší flexibilita a můžeš reagovat na tržní pohyby, což je super.

Pokud jde o poplatky, tak ETF obvykle mívají nižší náklady na správu než klasické podílové fondy, ale můžeš narazit na poplatky za obchodování, pokud kupuješ přes brokera. U podílových fondů jsou často vyšší management fees a někdy i vstupní poplatky.

A jak jsi zmínil likviditu? No, ETF jsou obecně více likvidní, protože se dají rychle nakoupit nebo prodat. Kdežto u podílových fondů musíš počkat na konec dne, což může být nevýhoda, pokud chceš rychle reagovat.

Celkově záleží, co preferuješ – jestli chceš aktivně obchodovat během dne nebo jestli ti nevadí delší proces s podílovými fondy.

155 slov
1.6 minut čtení
16. 8. 2021
Ladislav Říha
Ladislav Říha