Charts.cz/Fórum/Který kov by mohl lépe růst - stříbro nebo zlato?

Který kov by mohl lépe růst - stříbro nebo zlato?

Zajímalo by mě, jak to vlastně je se stříbrem a zlatem v kontextu investic. V posledních letech jsem narazil na spoustu diskuzí o tom, že stříbro by mohlo mít větší potenciál pro růst než zlato. Má to nějaké opodstatnění? Zlato je samozřejmě považováno za bezpečný přístav a je vnímáno jako uchovatel hodnoty už po staletí, ale co to stříbro? Slyšel jsem, že jeho průmyslové využití roste, což by mohlo znamenat, že jeho cena poroste rychleji než u zlata. Jak moc ovlivňuje poptávka ze strany technologií, jako jsou solární panely nebo elektronika, cenu stříbra? A co trhy? Neviděli jsme teď v poslední době nějaké výkyvy u obou kovů? Je lepší investovat do jednoho z nich nebo rozložit investici mezi obě? Rád bych slyšel názory a zkušenosti ostatních, kteří do těchto kovů investují. Který z těchto kovů byste doporučili na dlouhodobější investici s ohledem na jejich potenciální růst v následujících letech?

149 slov
1.5 minut čtení
6. 12. 2020
Marcela Kotková
Marcela Kotková

Tak tohle je zajímavá otázka. Já osobně si myslím, že stříbro má v současnosti větší potenciál pro růst, hlavně díky jeho širokému průmyslovému využití. Máš pravdu, že poptávka po stříbru roste v technologiích, jako jsou solární panely nebo elektronika, což může tlačit cenu nahoru. Zlato je sice stabilní a vždycky bude mít svou hodnotu jako uchovatel bohatství, ale stříbro může být mnohem volatilnější a má větší šanci na skokový nárůst ceny. V posledních letech jsme viděli značné výkyvy na trhu s oběma kovy, ale stříbro reaguje lépe na ekonomické trendy a různé události. Rozložit investice mezi oba kovy mi přijde rozumné – zlato jako bezpečná sázka a stříbro pro potenciální zisk. Myslím, že pokud plánuješ dlouhodobější investici, měl bys mít v portfoliu aspoň nějaké to stříbro.

126 slov
1.3 minut čtení
5. 12. 2022
Marek Dubský
Marek Dubský

No, hele, co se týče stříbra a zlata, tak to je dost aktuální téma. Zlato je sice tradiční bezpečný přístav, ale stříbro má teď fakt velký potenciál díky tomu průmyslovému využití. Jak píšeš, poptávka po stříbře v tech sektoru roste – solární panely, elektronika a tak. Mnoho lidí si myslí, že to může tlačit cenu nahoru rychleji než u zlata.

Zlato je stabilní, ale stříbro může mít větší výkyvy, což znamená, že můžeš vydělat víc, když mu to klapne. Co se týče investování, hodně lidí radí rozložit portfolio mezi oba kovy. Zatímco zlato ti dá tu jistotu, stříbro může při dobrých podmínkách růst víc.

V poslední době jsme viděli nějaké výkyvy na trzích, takže je těžké předpovědět, co se bude dít dál. Pokud plánuješ dlouhodobou investici a nechceš riskovat moc, možná zkus mix obou kovů. Ale pokud chceš víc riskovat kvůli vyššímu výnosu, stříbro by mohlo být zajímavější volba. Kdo ví, jak to nakonec dopadne.

154 slov
1.5 minut čtení
17. 11. 2023
Jindřiška Kalousová
Jindřiška Kalousová