Jak mám začít vybírat ETF fondy pro dlouhodobé investice?
Zdravím všechny, chtěl bych se zeptat, jak vlastně začít vybírat ETF fondy, když uvažuju o dlouhodobých investicích. Mám pocit, že to může být dobrý způsob, jak diversifikovat své portfolio a nechat peníze pracovat. Ale kde vlastně začít? Jaké faktory bych měl brát v úvahu při výběru těch správných fondů? Slyšel jsem něco o nákladovosti a o tom, že je důležité se dívat na historickou výkonnost, ale nejsem si jistý, co všechno to obnáší. Je lepší zaměřit se na fondy, které sledují konkrétní indexy, nebo zvolit nějaké aktivně řízené fondy? A co třeba riziko a volatilita – jak moc by mě to mělo zajímat? Dále by mě zajímalo, jestli je dobré mít ve svém portfoliu více ETF fondů nebo se zaměřit jen na pár vybraných. Jak moc je důležitá likvidita fondů? Taky bych rád věděl, jestli je nějaký rozdíl mezi domácími a zahraničními ETF a co si o tom myslíte. Jak se vlastně dá zjistit reputace fondu? Je tu něco jako "nejlepší ETF pro začátečníky" nebo "nejpohodlnější způsob investování do ETF"? Jaké jsou vaše zkušenosti s investováním do ETF a co byste doporučili někomu, kdo teď začíná? Díky moc za každou radu!