Charts.cz/Fórum/Jaké ETF doporučujete pro dlouhodobé investice?

Jaké ETF doporučujete pro dlouhodobé investice?

Zajímalo by mě, jaká ETF (burzovně obchodovaná fondy) byste doporučili pro dlouhodobé investice. Slyšel jsem, že ETF může být skvělou volbou pro ty, co hledají diverzifikaci bez nutnosti kupovat jednotlivé akcie a chtějí si tak vytvořit stabilní portfolio. Hledám informace o různých typech ETF, které by mohly být výhodné pro investice na několik let dopředu. Chtěl bych vědět, jestli je lepší zaměřit se na akciové ETF, nebo třeba na dluhopisové, popřípadě na nějaké specifické sektory jako technologie, zdraví nebo udržitelné investice. Jsou nějaké konkrétní fondy, které máte vyzkoušené a které se osvědčily? Zajímají mě jak velké, tak i malé fondy. Rád bych také věděl, jaký je váš názor na náklady spojené s investováním do těchto ETF a zda je rozumné dívat se na celkové výnosy a rizika v porovnání s jinými investičními možnostmi. Jaké máte zkušenosti s dividendovými ETF? Můžete doporučit nějaká konkrétní jména nebo fondy, které by stálo za to sledovat? Jsem otevřený všem tipům a radám ohledně dlouhodobého investování do ETF a budu vděčný za jakékoli informace a zkušenosti, které mi můžete poskytnout. Díky!

176 slov
1.8 minut čtení
4. 8. 2023
Antonín Dubský
Antonín Dubský

Pokud hledáš ETF pro dlouhodobé investice, tak bych doporučil zaměřit se na akciové fondy, protože historicky mají lepší výnosy než dluhopisy. Dobré je podívat se na indexové ETF jako S&P 500 (např. SPY nebo VOO) – prostě sledují vývoj největších amerických firem a mají nízké náklady. Pak jsou tu sektory jako technologie nebo zdraví, tam můžeš zkusit něco jako XLK (technologie) nebo XLV (zdravotnictví).

Pokud tě zajímají udržitelné investice, tak je tu i iShares Global Clean Energy (ICLN), což vypadá slibně. Co se týče dividendových ETF, tak třeba VYM nebo DVY nabízejí solidní dividendy a stabilitu.

Náklady hrají velkou roli, nízké poplatky ti pomůžou udržet víc peněz v portfoliu. Sleduj i rizika a diversifikaci, abys nebyl na jednom koni. Dost lidí zapomíná na rozložení investic – snaž se mít portfolio vyvážené. Jinak dlouhodobě se dá říct, že akcie mají větší potenciál zhodnocení, ale je to vždy o tom, co ti sedí a jaký máš rizikový apetit.

156 slov
1.6 minut čtení
26. 8. 2024
Denisa Krausová
Denisa Krausová

Pokud hledáš ETF pro dlouhodobé investice, určitě se zaměř na akciová ETF. Ty ti dají dostatečnou diverzifikaci a historicky mají lepší výnosy než dluhopisy. Dobrý start může být třeba SPDR S&P 500 ETF (SPY) nebo Vanguard Total Stock Market ETF (VTI), ty sledují široký trh. Pokud tě zajímají technologie, zkus Invesco QQQ Trust (QQQ), což je super pro investice do tech společností. Na zdraví je zase výborné Health Care Select Sector SPDR Fund (XLV).

Co se týče nákladů, sleduj TER (total expense ratio), čím nižší, tím lepší. Osobně bych se vyhnul fondům s vysokými poplatky, ušetříš tak dost peněz v dlouhodobém horizontu.

Dividendy? Určitě zkus Vanguard Dividend Appreciation ETF (VIG) nebo Schwab U.S. Dividend Equity ETF (SCHD). Tyhle fondy jsou zaměřené na firmy, co pravidelně vyplácí dividendy, takže je to fajn pro stabilní příjem.

Celkově platí, že diverzifikace je klíčová. Rozhodně se podívej na různé sektory a snaž se mít vyvážené portfolio. Vždycky je dobrý koukat na výnosy a rizika, abys věděl, co můžeš očekávat. Držím palce s investováním!

167 slov
1.7 minut čtení
5. 8. 2024
Adam Ševčík
Adam Ševčík