Charts.cz/Fórum/Jak začít investovat do ESG drahých kovů?

Jak začít investovat do ESG drahých kovů?

Zajímá mě, jak se vlastně dá začít investovat do ESG drahých kovů. Nikdy jsem se tímto tématem pořádně nezabýval a teď, když slyším o ekologických a sociálních aspektech investování, chtěl bych se zapojit. Mám pár otázek. První je, co vlastně znamená ESG v kontextu drahých kovů? Jaké jsou klíčové faktory, které bych měl mít na paměti při vybírání investic v této oblasti? Je lepší investovat přímo do fyzických kovů, nebo hledat ETF, které se zaměřují na ESG? Co byste doporučili jako nejlepší postup pro začátečníka? Myslíte, že je důležité zkoumat dodavatelský řetězec a etické praktiky těžby před tím, než se rozhodnu investovat? A co s likviditou těchto investic? Jak snadno mohu prodat své podíly, když budu potřebovat hotovost? Zajímají mě také vaše osobní zkušenosti s investováním do ESG drahých kovů – bylo to výhodné? Jaké máte tipy a rady pro někoho, kdo chce začít a nechce udělat chybu? Děkuji za všechny rady!

152 slov
1.5 minut čtení
17. 2. 2024
Bohumil Košťál
Bohumil Košťál

ESG v kontextu drahých kovů znamená, že se koukáš na environmentální, sociální a správní aspekty těžby a obchodování s kovy jako zlato nebo stříbro. Taky jde o to, že chceš investovat do firem, který dodržují etický standardy a nemají špatnou pověst ohledně znečištění nebo porušování lidských práv.

Když vybíráš investice, podívej se na dodavatelský řetězec. Zjisti, odkud ten kov pochází a jaké má firma praktiky. Fyzické kovy mají svoje výhody, ale jsou náročnější na skladování a bezpečnost. ETF zaměřený na ESG může být jednodušší varianta, protože je to likvidní a můžeš rychleji prodat.

Pokud jde o likviditu, ETF jsou většinou snazší na prodej než fyzické kovy. Osobně jsem začal s ETF a zatím jsem spokojený, ale někdo preferuje mít fyzický kov jako pojistku. Doporučil bych si udělat domácí úkoly – zjistit co nejvíc o firmách, než do nich dáš peníze. A rozhodně nezapomínej na diversifikaci. Je to dobrá cesta, ale chce to čas a úsilí.

154 slov
1.5 minut čtení
25. 7. 2024
Adam Bartoš
Adam Bartoš

ESG v kontextu drahých kovů znamená, že se díváš na to, jakým způsobem byly kovy vytěženy a jaký mají dopad na životní prostředí a společnosti. Klíčové faktory jsou etika těžby, ochrana životního prostředí a dodavatelský řetězec. Měl bys brát v potaz, jestli těžaři dodržují standardy udržitelnosti a mají dobré pracovní podmínky.

Pokud jde o investování, fyzické kovy mají své výhody, ale i nevýhody – zabírají místo a může být složitější je prodat. ETF zaměřená na ESG jsou asi jednodušší cesta pro začátečníka. Co se týče dodavatelského řetězce, určitě je to důležité, protože chceš mít jistotu, že tvé peníze nejdou do špatných praktik.

Ohledně likvidity – pokud investuješ do ETF, mělo by to být v pohodě prodat kdykoliv. Osobně jsem měl nějaké zkušenosti s ESG investicemi a v poslední době se to jeví jako dobrá volba, ale vždy je důležité si zjistit víc informací a nedělat unáhlené rozhodnutí.

Tipy? Začni s menšími částkami a uč se za pochodu. A nezapomeň se dívat na poplatky spojené s investicemi, ty umí na začátku dost zkazit zisk. Hodně štěstí!

174 slov
1.7 minut čtení
25. 6. 2024
Jan Procházka
Jan Procházka