Charts.cz/Fórum/Jaký je rozdíl mezi technickou a fundamentální analýzou?

Jaký je rozdíl mezi technickou a fundamentální analýzou?

Mám trochu zmatek ohledně různých přístupů k analýze trhů, a tak bych se rád zeptal, jak vlastně rozlišit technickou a fundamentální analýzu. Četl jsem spoustu článků o investování, ale občas mi přijde, že se tyto dva pojmy zaměňují, nebo jsou popisovány tak, že se v tom vůbec nevyznám. Zajímalo by mě, jaký je hlavní rozdíl mezi těmito dvěma metodami. Technická analýza prý zahrnuje studium grafů a historických dat, což se mi zdá být dost zajímavé, ale jak to vlastně funguje v praxi? A pak je tu ta fundamentální analýza, která se zaměřuje na základní faktory jako finanční zdraví společnosti nebo ekonomické ukazatele. Jaké konkrétní aspekty každá z těchto analýz pokrývá? Je pravda, že si investoři často vybírají jeden z těchto přístupů podle toho, co jim víc vyhovuje? A co je lepší pro začátečníky? Jak bych měl přistupovat k těmto metodám jako nováček v investování? Dokáže někdo podrobněji vysvětlit tyto koncepty a jak je můžu využít při rozhodování o investicích do akcií nebo kryptoměn?

163 slov
1.6 minut čtení
2. 2. 2025
Rudolf Kočí
Rudolf Kočí

Rozdíl mezi technickou a fundamentální analýzou je v tom, na co se zaměřují. Technická analýza se dívá na historická data, grafy a trendy cen akcií nebo jiných aktiv. Snaží se najít vzory a signály, které by mohly naznačit, jak se cena vyvine v budoucnu. To zahrnuje ukazatele jako klouzavé průměry nebo RSI. V praxi to znamená, že investoři sledují například, kdy koupit nebo prodat akcie podle toho, jak se pohybují ceny v čase.

Na druhou stranu fundamentální analýza je víc o „základech“ společnosti nebo ekonomiky. Zde se zkoumá finanční zdraví firmy - jako jsou tržby, zisky, dluhy a také makroekonomické faktory jako inflace nebo úrokové sazby. Tohle ti má pomoct pochopit, jestli je daná akcie podhodnocená nebo nadhodnocená.

Je pravda, že si investoři často vybírají jeden přístup podle toho, co jim víc sedí. Někdo může preferovat techniku a sledovat grafy, jiný zas radši zkoumá čísla a zprávy z trhu. Pro začátečníka by mohla být dobrá kombinace obou metod - technická analýza pro vstupy a výstupy, fundamentální pro dlouhodobé investice. Zkus si projít pár knih nebo online kurzů k těmto dvěma přístupům a uvidíš, co ti víc vyhovuje.

185 slov
1.9 minut čtení
5. 2. 2025
Magdaléna Vacková
Magdaléna Vacková

Takže, technická analýza a fundamentální analýza jsou dva hodně odlišný přístupy k tomu, jak investovat. Technická analýza se soustředí na grafy a historická data – prostě sleduješ pohyby cen akcií nebo kryptoměn, používáš různé indikátory a vzory, abys odhadl budoucí vývoj. Je to dost o psychologii trhu a o tom, jak se chovají jiní investoři.

Na druhou stranu, fundamentální analýza je víc o číslech a hodnotách firmy. Zkoumá se finanční zdraví společnosti, jako jsou příjmy, zisky, dluhy a taky ekonomický kontext. To znamená, že se díváš na to, co by mohlo ovlivnit cenu akcií z dlouhodobého hlediska – jako třeba tržní podmínky nebo konkurenci.

Investoři si opravdu často vybírají jeden z těchto přístupů podle toho, co jim víc vyhovuje. Pro začátečníky by možná bylo lepší začít s fundamentální analýzou, protože ti to dává jasnější obrázek o tom, do čeho investuješ. Ale pokud tě baví grafy a technické ukazatele, tak technická analýza může být taky super.

Jako nováček bych doporučil zkusit obojí. Uvidíš, co ti bude líp sedět a co pochopíš víc. Nezapomeň se učit a testovat různé metody na demo účtech nebo s malými investicemi.

182 slov
1.8 minut čtení
4. 2. 2025
Ondřej Král
Ondřej Král