Charts.cz/Fórum/Jaké indikátory bych měl sledovat při investování do akcií?

Jaké indikátory bych měl sledovat při investování do akcií?

Když se rozhodnu investovat do akcií, mám pocit, že je toho tolik, co musím mít na paměti. Je tu tolik různých faktorů a ukazatelů, které by mohly ovlivnit mou investici, a já nevím, kde začít. Jaké konkrétní indikátory bych měl sledovat, abych udělal správné rozhodnutí? Slyšel jsem o něčem jako je PE ratio, ale nejsem si jistý, co to přesně znamená a jak mi to může pomoci. Co třeba dividendový výnos? Je to důležité sledovat? A co technická analýza versus fundamentální analýza – jak v tom udělat jasno? Mám si vybrat firmy s vysokým růstem nebo spíše stabilní společnosti? Jak moc důležité jsou zprávy a analýzy trhu? Měli bychom sledovat i ekonomické ukazatele jako inflaci nebo úrokové sazby? Jaké další faktory by mi mohly pomoci v orientaci na trhu, když chci investovat do akcií? Zajímalo by mě i to, jestli existují nějaké nástroje nebo platformy, které mi s tím mohou pomoci. Mám pocit, že je toho tolik, co bych měl vědět. Jak se tedy neztratit ve všech těch číslech a grafech?

171 slov
1.7 minut čtení
29. 9. 2021
Oldřich Hradil
Oldřich Hradil

Když se chystáš investovat do akcií, je dobrý mít na paměti pár základních věcí. První je PE ratio (cena k zisku), to ti říká, kolik investor platí za každou korunu, co firma vydělá. Čím nižší, tím lépe, ale musíš to brát v kontextu odvětví. Další je dividendový výnos – pokud chceš stabilní příjem, tak firmy, co vyplácejí dividendy, jsou fajn. Potom máš technickou a fundamentální analýzu. Fundamentální se dívá na výkonnost firmy a její potenciál, zatímco technická sleduje grafy a trendy. Pokud chceš investovat do rychle rostoucích firem, buď připravený na větší riziko. Na druhou stranu stabilní společnosti ti poskytnou klidnější plavbu. Zprávy a analýzy trhu bys měl sledovat, protože to může dost ovlivnit ceny akcií. Ekonomické ukazatele jako inflace nebo úrokové sazby jsou taky důležitý, protože ovlivňují celkový trh. Co se týče nástrojů, zkus platformy jako TradingView nebo Yahoo Finance, tam najdeš spoustu dat a grafů. Hlavně se nenech zahltit – vyber si pár klíčových ukazatelů a soustřeď se na ně.

162 slov
1.6 minut čtení
15. 5. 2024
Denisa Kalousová
Denisa Kalousová

Investování do akcií fakt může bejt zmatečný, ale je dobrý začít s pár základními ukazateli. PE ratio je jeden z nich a ukazuje, kolik jsi ochoten zaplatit za dolar zisku firmy. Čím nižší, tím to může naznačovat, že je akcie podhodnocená. Dividendový výnos je fajn, pokud chceš pravidelný příjem – vyplatí se koukat na firmy, co maj stabilní a rostoucí dividendy.

Potom tu máme fundamentální analýzu, která se zaměřuje na zdraví firmy (finanční výkazy, růst tržeb atd.), a technickou analýzu, co se dívá na grafy a vzorce cenových pohybů – obojí může mít svoje místo v rozhodování.

Co se týče toho, jestli jít po high-growth firmách nebo stabilních společnostech, to záleží na tvé toleranci k riziku a investičním cílech. Zprávy a tržní analýzy taky nemůžeš ignorovat, protože ovlivňují ceny akcií v reálném čase.

Ekonomické ukazatele jako inflace nebo úrokové sazby jsou důležitý – když úrokovky rostou, může to znamenat dražší půjčky a pomalejší růst firem.

Existujou i různý nástroje a platformy jako Yahoo Finance nebo TradingView, kde najdeš všechny tyhle informace pohromadě. Nezapomeň si udělat čas na studium a sledování trendů, abys nebyl úplně ztracenej v tom moři čísel.

188 slov
1.9 minut čtení
22. 5. 2024
Denisa Žáková
Denisa Žáková