Charts.cz/Fórum/Co jsou to support a resistance úrovně a jak je najít?

Co jsou to support a resistance úrovně a jak je najít?

Nedávno jsem slyšel o něčem, co se nazývá support a resistance úrovně, ale nejsem si úplně jistý, co to vlastně znamená. Někdo říkal, že jsou to důležitý koncepty v technické analýze, ale já se v tom moc nevyznám. Mohli byste mi prosím vysvětlit, co přesně tyto úrovně představují a jak je vlastně najít? Myslím, že by to mohlo být užitečné pro moje investice, hlavně když sleduju trhy s kryptoměnami a akciemi. Jak poznám, kdy je cena u supportu nebo resistance? Existují nějaké konkrétní metody nebo nástroje, které bych měl použít? A co třeba časové rámce? Měly by být support a resistance úrovně brány v potaz na denním grafu nebo stačí sledovat kratší časové období? Děkuji za jakoukoli pomoc!

118 slov
1.2 minut čtení
14. 6. 2023
Vladimíra Stehlíková
Vladimíra Stehlíková

Support a resistance jsou takový důležitý úrovně v cenovém grafu, který ti pomůžou odhadnout, kam se cena může pohybovat. Support je vlastně úroveň, kde cena narazí na "dno" a lidi začnou nakupovat, takže to brání poklesu. Resistance je naopak úroveň, kde už to lidi nechtějí kupovat a radši prodávají, což způsobí, že cena přestane stoupat.

Najít tyhle úrovně můžeš podle předchozích maxim a minim v grafu. Takže když se cena několikrát dotkla nějaké úrovně a neprošla jí, je pravděpodobný, že tam je support nebo resistance. Sledovat bys měl různý časový rámce – denní graf ti dá lepší přehled o dlouhodobých trendech, ale i kratší časové rámce jako hodinový nebo čtvrthodinový můžou být užitečný pro short-term obchodování.

Zkus používat nástroje jako trendové čáry nebo Fibonacci retracement, to ti může pomoct vizualizovat tyhle úrovně. A nezapomeň, že trhy s kryptoměnami můžou být hodně volatilní, tak dávej pozor na rychlý změny.

147 slov
1.5 minut čtení
6. 2. 2025
Daniela Kolmanová
Daniela Kolmanová

Support a resistance jsou prostě úrovně, kde se cena nějakého aktiva (třeba akcie nebo kryptoměny) zastaví nebo otočí. Support je úroveň, na které cena má tendenci růst, když k ní klesne – je to jako podlaha, co drží cenu nahoru. Resistance naopak funguje jako strop, kde se cena nedokáže dostat výš a začne klesat. Tyhle úrovně se obvykle hledají podle historických cenových grafů. Zkrátka si prohlídneš graf a hledáš místa, kde cena často reagovala, třeba se zastavila nebo otočila. Je dobrý koukat na delší časové rámce, jako denní nebo týdenní grafy, protože ty úrovně platí víc než na intradenních grafech. Pro začátek můžeš třeba použít trendové čáry, klouzavé průměry nebo Fibonacci retracement. Důležitý je si to prostě zkoušet a sledovat, co se děje v reálném čase.

126 slov
1.3 minut čtení
29. 1. 2025
Šárka Kočová
Šárka Kočová