Charts.cz/Fórum/Jak můžu začít investovat do NFT, když tomu moc nerozumím?

Jak můžu začít investovat do NFT, když tomu moc nerozumím?

Zajímám se o investice a poslední dobou slýchám hodně o NFT. Je to prý skvělá příležitost, jak zhodnotit peníze a přitom to vypadá jako něco, co může být i zábavné. Ale mám pocit, že tomu vůbec nerozumím. Co jsou vlastně NFT a jak fungují? Jak se dá vůbec začít, pokud nemám žádné zkušenosti s tímto světem? Měl bych si pořídit nějakou kryptoměnu předtím, než začnu investovat do NFT, nebo je to jinak? A co když koupím něco, co se pak neprodá nebo ztratí hodnotu? Jak zjistím, které NFT jsou dobré na koupi a které ne? Existují nějaké platformy, kde se dají bezpečně nakupovat, nebo na co si dát pozor? Dále by mě zajímalo, jestli je potřeba mít nějaké speciální technické znalosti nebo dovednosti. Opravdu musím rozumět blockchainu, abych mohl investovat do NFT? A co se stane, když si koupím NFT? Můžu ho pak prodat nebo použít nějakým způsobem? Všechno mi to přijde hrozně zamotané a nevím, kde začít. Kdyby někdo mohl shrnout pár základních kroků nebo tipů pro úplného nováčka jako jsem já, byla bych moc vděčná.

177 slov
1.8 minut čtení
24. 1. 2021
Eduard Jaroš
Eduard Jaroš

Takže, když chceš začít s investováním do NFT, tak tady je pár věcí, co bys měl vědět. NFT jsou vlastně digitální aktiva, co se ukládají na blockchainu. Můžeš si představit, že jde o jedinečné kousky umění, sběratelské karty nebo i nějaké zážitky. Aby ses do toho dostal, budeš potřebovat nějakou kryptoměnu, většinou to bývá Ethereum, protože většina NFT funguje na jeho blockchainu. Takže si nejdřív založ peněženku, třeba MetaMask, a nakup nějaké ETH na burze (např. Binance nebo Coinbase).

Pak můžeš zkusit některé marketplace pro NFT, jako OpenSea nebo Rarible. Je dobrý prozkoumat různé projekty a sledovat trendy. Zjisti si, co lidi kupují a proč. Když něco kupuješ, pamatuj na to, že hodnota může jít nahoru i dolů. Proto je lepší investovat jen tolik, kolik si můžeš dovolit ztratit.

Co se týče technických znalostí – nemusíš být expert na blockchain, ale aspoň základní znalosti o tom, jak to funguje, ti pomůžou. Když koupíš NFT, máš právo s ním nakládat jak chceš – můžeš ho prodat nebo třeba vystavit někde online.

Takže shrnutí: založ si peněženku, kup ETH, prozkoumej trh a pak už jen opatrně investuj. Hodně štěstí!

185 slov
1.9 minut čtení
21. 7. 2024
Pavla Vašková
Pavla Vašková

Takže NFT, to jsou v podstatě digitální certifikáty vlastnictví, které existují na blockchainu. Můžeš si představit, že je to jako vlastnit umělecké dílo nebo sběratelskou kartičku, akorát že je to všechno online. Když chceš začít investovat do NFT, tak první krok je mít nějakou kryptoměnu, obvykle Ethereum, protože většina NFT funguje na tomto blockchainu. Takže si založ peněženku (třeba MetaMask) a nakup si trochu Etherea na burze.

Pak se můžeš podívat na platformy jako OpenSea nebo Rarible, kde se NFT prodávají. Hlavně buď opatrná a důkladně zkoumej, co kupuješ. Zjisti si něco o tvůrcích, o poptávce po jejich práci a tak. Vždycky hrozí riziko, že něco koupíš a pak to nebude mít hodnotu. A ano, nemusíš být expert na blockchain, ale aspoň základní znalosti ti pomůžou lépe pochopit, co děláš.

Když už máš NFT, můžeš ho držet, prodávat nebo dokonce použít v hrách nebo na různých platformách. Takže se neboj zkoušet nové věci, ale buď opatrná s investicemi a investuj jen to, co si můžeš dovolit ztratit.

166 slov
1.7 minut čtení
22. 8. 2024
Michaela Pešková
Michaela Pešková