Charts.cz/Fórum/Jaké dluhopisy koupit pro diverzifikaci portfolia?

Jaké dluhopisy koupit pro diverzifikaci portfolia?

V poslední době se hodně mluví o diverzifikaci investičního portfolia a já přemýšlím, jakým způsobem to udělat co nejlépe. Mám pár akcií, ale rád bych přidal i nějaké dluhopisy, abych snížil riziko a stabilizoval výnosy. Jenže v tom je ten háček – nevím, jaké dluhopisy by byly vhodné na nákup. Jaké typy dluhopisů byste doporučili? Myslím, že státní dluhopisy by mohly být fajn, ale co takhle korporátní nebo municipální? Jaké mají výhody a nevýhody? Je lepší zaměřit se na dluhopisy s kratší nebo delší dobou splatnosti? A co úrokové sazby – jak moc je ovlivňují? Měli byste nějaké konkrétní tipy na konkrétní emise, které by se mohly hodit pro někoho s průměrným rizikovým apetitem? Také bych rád věděl, jak moc je důležité sledovat ratingové agentury a jak moc se na to mám spoléhat při výběru. Díky za jakoukoli pomoc, opravdu mě zajímají vaše názory na to, jak rozumně investovat do dluhopisů a efektivně diversifikovat.

154 slov
1.5 minut čtení
18. 4. 2024
Nikola Janková
Nikola Janková

Diverzifikace portfolia je super důležitá. Když přemýšlíš o dluhopisech, státní dluhopisy jsou obvykle považovaný za bezpečný přístav, protože je zaručuje stát. Můžeš zkusit třeba české státní dluhopisy, mají nízké riziko. Korporátní dluhopisy zase nabízejí vyšší výnosy, ale s tím jde ruku v ruce i větší riziko. Tady je dobrý koukat na ratingy od agentur jako Moody's nebo S&P, abys věděl, jak jsou na tom firmy. Municipalní dluhopisy jsou fajn pro daňové výhody, ale opět záleží na konkrétním městě nebo regionu.

Pokud jde o dobu splatnosti, krátkodobější dluhopisy méně trpí změnami úrokových sazeb než dlouhodobé. Takže pokud se bojíš vzrůstajících sazeb, zaměř se spíš na ty kratší. Ale delší splatnost může přinést víc peněz, takže je to o tom najít rovnováhu, co ti vyhovuje.

A co se týče konkrétních tipů, to už je na tobě – prostuduj si trhu a najdi něco s rozumným výnosem a solidním hodnocením. Možná začni s fondy zaměřenými na dluhopisy, abys měl širší zastoupení bez nutnosti vybírat jednotlivé emise. Hodně štěstí!

163 slov
1.6 minut čtení
10. 4. 2024
Jakub Hlaváč
Jakub Hlaváč

Pokud chceš diverzifikovat s dluhopisy, tak státní dluhopisy jsou dobrá volba, protože jsou považovány za hodně bezpečné. Můžeš zkusit i korporátní dluhopisy, ale tam už je to o něco riskantnější. Měli bys mít na paměti, že čím vyšší výnos, tím větší riziko. Municipální dluhopisy taky nejsou špatné, protože většinou mají daňové výhody. Co se týče doby splatnosti, kratší dluhopisy jsou méně citlivé na změny úrokových sazeb, takže když si nejsi jistý, co se bude dít s trhem, může být lepší jít do těch kratších. Sledování ratingových agentur je důležitý, ale nemusíš se na to stoprocentně spoléhat – prostě měj na paměti, že dobré hodnocení většinou znamená nižší riziko. Určitě se podívej na konkrétní emise jako české státní dluhopisy nebo korporátní od známějších firem. Ale nakonec záleží na tom, co ti vyhovuje a jaký máš plán. Drž se rozumného mixu a měl bys být v pohodě.

145 slov
1.5 minut čtení
7. 10. 2024
Renata Šebestová
Renata Šebestová