Charts.cz/Fórum/Na co si dát pozor při koupi investiční nemovitosti?

Na co si dát pozor při koupi investiční nemovitosti?

Když přemýšlím o koupi investiční nemovitosti, mám pocit, že je toho spousta, na co bych si měl dát pozor. Zajímalo by mě, jaké faktory jsou nejdůležitější při rozhodování o tom, zda investici uskutečnit nebo ne. Co všechno bych měl zohlednit kromě ceny nemovitosti? Mám mít na paměti lokalitu? Jak moc je důležité zjistit, jaké jsou plány na rozvoj v dané oblasti? A co třeba stav nemovitosti? Jak moc se mám do detailů ponořit při hodnocení technického stavu budovy? Také přemýšlím o nákladech na údržbu a případné opravy – jak to odhadnout? Jaké informace bych měl hledat, abych měl představu o návratnosti investice? Mám se zaměřit na to, jaká je poptávka po pronájmu v dané lokalitě? Co říkáte na výnosy z pronájmu? Jsou nějaké obecná pravidla, jak posoudit, jestli je investice výhodná nebo ne? Jak důležitá je také historie cen v daném regionu? V neposlední řadě, co když se rozhodnu nemovitost prodat – jak na to a co všechno musím zvážit? Myslíte si, že je dobré spolupracovat s realitním makléřem nebo se vyplatí jít do toho sám a šetřit na provizích? Bylo by skvělé slyšet vaše zkušenosti a rady ohledně tohoto tématu, protože se v tomhle světě moc nevyznám a nechci udělat nějakou hloupou chybu.

204 slov
2 minut čtení
16. 12. 2023
Roman Sedláček
Roman Sedláček

Při koupi investiční nemovitosti je faktů fakt dost. Určitě se zaměř na lokalitu – je důležitá, protože čím lepší lokalita, tím větší poptávka. Zjisti si, jaké jsou plány na rozvoj v okolí, to může hodně ovlivnit hodnotu nemovitosti v budoucnu. Stav budovy taky neber na lehkou váhu, zkontroluj technický stav, ať tě nepřekvapí nějaké drahé opravy. Náklady na údržbu si odhaduješ podle stáří a stavu nemovitosti, ale počítej s rezervou na nečekané výdaje.

Dívej se na výnosy z pronájmu – ideálně by to mělo být kolem 6-8 % ročně, ale záleží na trhu. Historie cen v regionu ti dá představu o tom, jak se cena vyvíjela a jestli máš šanci na zhodnocení. A když bys chtěl prodat, je dobré mít přehled o tom, jak trh aktuálně funguje. Co se týká realitního makléře, může ti ušetřit čas a nervy, ale zaplatíš mu provizi. Když máš čas a chuť se tomu věnovat, klidně to zkus sám, ale buď připravený na možné komplikace. Takže jo, dej si pozor na tyhle věci a hlavně neuspěchej rozhodnutí.

171 slov
1.7 minut čtení
5. 2. 2024
Viktor Kočí
Viktor Kočí

Při koupi investiční nemovitosti je faktů, na co si dát pozor, hrozně moc. Lokalita je asi to nejdůležitější – zjišťuj, jaká je poptávka po pronájmu, jaké jsou plány na rozvoj, školy, doprava a tak. Stav nemovitosti taky nezanedbávej, protože opravy můžou vysát pěkný balík. Zjisti si historii cen a jak se vyvíjely – to ti dá představu o tom, co čekat dál. U výnosů z pronájmu se koukni i na náklady na údržbu, co všechno budeš muset pokrýt. Zhodnocení návratnosti investice je klíčový, zkus spočítat ROI. No a co se týče prodeje, mysli na to už při koupi – jestli se dá nemovitost snadno prodat za dobrou cenu. Spolupráce s realitním makléřem může ušetřit nervy, ale zase dáš provizi. Zvaž všechny pro a proti. A hlavně se neboj se ptát a hledat info – čím víc víš, tím líp.

139 slov
1.4 minut čtení
12. 3. 2024
Aleš Krejčík
Aleš Krejčík