Na co si dát pozor při koupi investiční nemovitosti?
Když přemýšlím o koupi investiční nemovitosti, mám pocit, že je toho spousta, na co bych si měl dát pozor. Zajímalo by mě, jaké faktory jsou nejdůležitější při rozhodování o tom, zda investici uskutečnit nebo ne. Co všechno bych měl zohlednit kromě ceny nemovitosti? Mám mít na paměti lokalitu? Jak moc je důležité zjistit, jaké jsou plány na rozvoj v dané oblasti? A co třeba stav nemovitosti? Jak moc se mám do detailů ponořit při hodnocení technického stavu budovy? Také přemýšlím o nákladech na údržbu a případné opravy – jak to odhadnout? Jaké informace bych měl hledat, abych měl představu o návratnosti investice? Mám se zaměřit na to, jaká je poptávka po pronájmu v dané lokalitě? Co říkáte na výnosy z pronájmu? Jsou nějaké obecná pravidla, jak posoudit, jestli je investice výhodná nebo ne? Jak důležitá je také historie cen v daném regionu? V neposlední řadě, co když se rozhodnu nemovitost prodat – jak na to a co všechno musím zvážit? Myslíte si, že je dobré spolupracovat s realitním makléřem nebo se vyplatí jít do toho sám a šetřit na provizích? Bylo by skvělé slyšet vaše zkušenosti a rady ohledně tohoto tématu, protože se v tomhle světě moc nevyznám a nechci udělat nějakou hloupou chybu.