Charts.cz/Fórum/Kolik procent portfolia by mělo být v kryptoměnách?

Kolik procent portfolia by mělo být v kryptoměnách?

Zajímalo by mě, jaké je to správné procento investice do kryptoměn v rámci celkového portfolia. Vím, že kryptoměny jsou dost volatilní a může to být riskantní, ale zároveň jsem slyšel, že mohou nabídnout i zajímavé výnosy. Takže jak se vlastně rozhodnout, kolik peněz do toho vložit? Mám rozumět tomu, že čím víc investuju do kryptoměn, tím víc riskuju? Jaký je vůbec doporučený poměr pro začátečníka? Je lepší začít s menším procentem, třeba 5 nebo 10%, nebo se mám rovnou pustit do vyšších hodnot jako 20%? A co zkušenější investoři? Kolik z jejich portfolia tvoří kryptoměny? Případně, jak se na toto téma dívají odborníci na investice? Myslíte si, že je dobré mít v portfoliu více různých kryptoměn nebo se soustředit na pár stabilních projektů? Jaké máte zkušenosti vy? Zajímalo by mě, co si o tom myslíte a jak jste to vyřešili ve svých investicích?

143 slov
1.4 minut čtení
26. 10. 2024
Daniel Baloun
Daniel Baloun

Takže k těm procentům v kryptoměnách - obecně se doporučuje, aby začátečníci začali třeba s 5 až 10 % portfolia. Kryptoměny jsou fakt hodně volatilní a můžeš na nich snadno ztratit, ale i vydělat velké peníze. Pokud dáš víc, jako třeba 20 %, tak už je to větší risk. Zkušení investoři se většinou pohybují někde mezi 10 a 30 %, ale to už záleží na jejich strategii a toleranci k riziku.

Je dobrý mít v portfoliu víc různých kryptoměn, abys rozložil riziko. Některý projekty můžou být stabilnější, jiný zas hodně volatilní. Pokud máš vybrané nějaké solidní projekty, tak se můžeš soustředit i na ně, ale diverzifikace ti může pomoct třeba v případě, že jedna měna spadne. Vždycky je dobrý si udělat vlastní průzkum a zjistit, co ti sedí. Hlavně neinvestuj víc, než si můžeš dovolit ztratit.

136 slov
1.4 minut čtení
20. 10. 2024
Václav Khýr
Václav Khýr

No, to je těžký říct, já bych doporučil začít s něčím jako 5 až 10 % portfolia, zejména pokud jsi začátečník. Kryptoměny jsou fakt hodně volatilní a můžeš snadno přijít o prachy. Když dáš víc než 10 %, tak už to chceš pořádně promyslet. Zkušenější investoři můžou mít třeba 20 % nebo i víc, ale to už si musíš být jistej, že víš, do čeho jdeš.

Co se týče rozložení, je lepší mít víc různých kryptoměn než jen pár, aby sis rozložil riziko. Ale zas ne zase moc, aby ses v tom neztratil. Odborníci většinou radí držet se i dalších tradičních investic, jako jsou akcie nebo nemovitosti. Takže jo, opatrnost je na místě a klidně radši začni pomalu.

118 slov
1.2 minut čtení
12. 12. 2024
Vlastimil Málek
Vlastimil Málek