Charts.cz/Fórum/Jak diverzifikovat investice v roce 2025?

Jak diverzifikovat investice v roce 2025?

Zdravím všechny, přemýšlím o svých investicích na rok 2025 a rád bych se zeptal, jaký je nejlepší způsob, jak si diverzifikovat portfolio. Mám už nějaké akcie a chci se podívat i na jiné možnosti, jako jsou kryptoměny nebo nemovitosti, ale nevím, kde začít. Jaké jsou trendy v dnešní době? Je dobré investovat do NFT nebo raději zůstat u tradičnějších aktiv? Jak si mám rozložit riziko, když chci mít část peněz v akciích, část v kryptoměnách a možná i něco v realitách? Mám pocit, že diverzifikace je důležitá, ale jak to udělat efektivně, abych nepřišel o peníze? Co byste doporučili pro někoho, kdo s investováním teprve začíná? Existují nějaké konkrétní rady nebo strategie, které by mohly pomoci? Děkuji za všechny tipy a názory!

122 slov
1.2 minut čtení
21. 12. 2024
Dominik Vítek
Dominik Vítek

Diverzifikace je fakt důležitá, to je jasný. Když už máš akcie, tak fajn začít tam. Myslím, že bys mohl zkusit ETF, co ti pokryjou víc sektorů – to je jako mít víc akcí najednou bez toho, aby ses musel stresovat s každou jednotlivou.

Co se kryptoměn týče, no, to má svoje rizika. Třeba si vyber pár velkých jako Bitcoin a Ethereum, ale nenech se unést a nedávej do toho všechen cash. Mít nějakou část v kryptu může být zajímavé, ale opatrně.

S nemovitostmi, to může být fajn způsob, jak rozložit riziko. Můžeš zkusit REITs, což jsou vlastně akcie nemovitostních trustů – tím se dostaneš do realit bez nutnosti kupovat fyzickou nemovitost.

NFT? To je spíš na hraní a spekulaci. U mě by to nebylo top priorita.

Hlavně si dej dohromady strategii – kolik procent chceš mít v akciích, kolik v kryptu a kolik v nemovitostech. A nezapomeň sledovat trendy a průběžně upravovat portfolio podle toho, co se děje na trhu. A taky si nech nějakou rezervu na nečekané výdaje! Dobře rozložený portfólio ti pomůže minimalizovat ztráty.

175 slov
1.8 minut čtení
7. 2. 2025
Petra Janková
Petra Janková

Diverzifikace je fakt důležitá, jasně. Když už máš akcie, tak to chceš rozložit, aby ses ochránil před rizikem. Zvaž nemovitosti – můžeš kouknout na REITs, což jsou realitní investiční trusty, a nemusíš hned kupovat byt. Kryptoměny jsou teď trendy, ale dej si pozor, jsou dost volatilní. Někde mezi 5-15 % portfolia by mohly dávat smysl, pokud se na to cítíš.

NFT? No, to je spíš na hraní, pokud do toho chceš jít, tak jen malou část peněz. Taky se koukni na dluhopisy nebo nějaké fondy – to ti může stabilizovat výnosy.

Vždycky měj na paměti, že investice nejsou zaručený výnosy. Rozložení – třeba 60 % akcie, 30 % nemovitosti a 10 % krypta by mohlo fungovat. Ale hlavně se vzdělávej a sleduj trhy. Je dobrý mít přehled o tom, co se děje. A neboj se konzultovat s odborníky nebo číst články o investování.

141 slov
1.4 minut čtení
1. 1. 2025
Blanka Janoušková
Blanka Janoušková