Charts.cz/Fórum/Jaké jsou výhody a nevýhody ETF oproti akciím?

Jaké jsou výhody a nevýhody ETF oproti akciím?

Zajímalo by mě, jak se vlastně ETF liší od běžných akcií a co to pro mě jako investora znamená. Slyšel jsem, že ETF, neboli burzovně obchodované fondy, mohou být skvělou volbou pro diverzifikaci portfolia, ale jsem trochu zmatený ohledně toho, jaké konkrétní výhody to přináší. Například, je pravda, že s ETF mohu investovat do celého indexu nebo sektoru a tím snížit riziko spojené s investováním do jednotlivých akcií? Zároveň mě zajímá, jestli ETF mají nějaké poplatky, které by mohly ovlivnit mé celkové výnosy v porovnání s nákupem jednotlivých akcií přímo. A co likvidita? Platí pro ETF něco jiného než pro akcie? A mám se bát také nějakých nevýhod, jako třeba nižší potenciální zisky oproti investování do akcií s vysokým růstem? Jak moc se liší i daňové aspekty těchto dvou investičních možností? Kdybych chtěl začít investovat, co byste doporučili – jít do ETF nebo raději vybírat jednotlivé akcie? Myslím, že tohle je celkem důležité téma a rád bych slyšel názory různých lidí na tohle téma. Děkuji!

165 slov
1.7 minut čtení
5. 12. 2024
Ladislav Pešek
Ladislav Pešek

ETF mají fakt hodně výhod, hlavně v tom, že ti umožňují investovat do více akcií najednou, což snižuje riziko. Když koupíš ETF sledující nějaký index, tak v podstatě držíš koš akcií, takže i když jedna akcie spadne, ostatní to můžou vyvážit. Poplatky u ETF jsou většinou nižší než u fondů řízených manažery, ale stejně je potřeba počítat s nějakýma náklady na správu a obchodování. Co se týče likvidity, většina ETF se obchoduje jako akcie, takže můžeš je kupovat a prodávat během dne. Na druhou stranu, pokud hledáš rychlý zisk z růstových akcií, tak ETF může mít nižší potenciál právě kvůli té diverzifikaci. Daňové aspekty se liší – u ETF se obvykle platí daň z dividend stejným způsobem jako u akcií, ale pořád je fajn mít přehled o tom, jak to funguje. Jestli jsi začátečník, tak ETF můžou být lepší volba pro rozložení rizika, ale pokud máš nějaké favoritní akcie a věříš jim, můžeš zkusit i ty. Každopádně je dobrý si udělat vlastní průzkum a zvážit co ti vyhovuje víc.

169 slov
1.7 minut čtení
14. 12. 2022
Lenka Pechová
Lenka Pechová

No, ETF mají fakt hodně výhod, co se týče diverzifikace. Můžeš investovat do celého indexu, což ti snižuje riziko, protože nenakupuješ jen jednu akcii, ale třeba hned několik. To je super, když nevíš, která akcie poroste. Ale má to i nevýhody. Poplatky u ETF můžou být vyšší než u jednotlivých akcií, což ti sníží celkové zisky. A likvidita? No, většinou bývá dobrá, ale i tak záleží na konkrétním ETF a objemu obchodování. Co se týče zisků, můžeš mít pravdu – s jednotlivýma akciema můžeš šlápnout na hodně výnosné firmy, ale tam je i větší riziko. Daňové aspekty jsou podobný, ale u ETF se ti může v některých případech lépe spravovat daň z kapitálových výnosů. Pokud se chystáš začít investovat, tak ETF by mohly být pro tebe fajn volba na začátek, protože ti dají rozmanitost a sníží riziko. Ale pokud máš čas a chuť se do toho ponořit a vybírat jednotlivé akcie, tak klidně zkus i to – záleží na tvém přístupu k riziku.

163 slov
1.6 minut čtení
3. 4. 2024
Milena Kalousová
Milena Kalousová