Jaké jsou výhody a nevýhody ETF oproti akciím?
Zajímalo by mě, jak se vlastně ETF liší od běžných akcií a co to pro mě jako investora znamená. Slyšel jsem, že ETF, neboli burzovně obchodované fondy, mohou být skvělou volbou pro diverzifikaci portfolia, ale jsem trochu zmatený ohledně toho, jaké konkrétní výhody to přináší. Například, je pravda, že s ETF mohu investovat do celého indexu nebo sektoru a tím snížit riziko spojené s investováním do jednotlivých akcií? Zároveň mě zajímá, jestli ETF mají nějaké poplatky, které by mohly ovlivnit mé celkové výnosy v porovnání s nákupem jednotlivých akcií přímo. A co likvidita? Platí pro ETF něco jiného než pro akcie? A mám se bát také nějakých nevýhod, jako třeba nižší potenciální zisky oproti investování do akcií s vysokým růstem? Jak moc se liší i daňové aspekty těchto dvou investičních možností? Kdybych chtěl začít investovat, co byste doporučili – jít do ETF nebo raději vybírat jednotlivé akcie? Myslím, že tohle je celkem důležité téma a rád bych slyšel názory různých lidí na tohle téma. Děkuji!