Charts.cz/Fórum/Musím danit všechny výnosy z dluhopisů, nebo jsou nějaké výjimky?

Musím danit všechny výnosy z dluhopisů, nebo jsou nějaké výjimky?

Zajímalo by mě, jak to je s daněmi u dluhopisů. Mám nějaké investice do státních dluhopisů a také do korporátních, ale nejsem si jistý, zda musím danit všechny výnosy, které z nich dostanu. Četl jsem něco o tom, že u některých dluhopisů mohou být výjimky, ale konkrétně co to znamená? Jaké výnosy se vlastně daní a které ne? Je pravda, že pokud mám dluhopisy, které jsou vydané ve formě ekologických projektů nebo podobně, můžu mít nárok na nějaké daňové úlevy? Nebo je to všechno stejné bez ohledu na to, o jaký typ dluhopisu se jedná? A co když chci prodat dluhopisy před jejich splatností? Je to pak taky zdanitelné? Jak se to vůbec počítá? Vím, že každá země má trochu jiné daňové zákony, ale zajímal by mě obecný přehled. Opravu bych chtěl mít jasno v tom, jak to s těmi daněmi vlastně je, abych se vyhnul nějakým problémům s finančním úřadem. Takže pokud má někdo zkušenosti nebo znalosti v této oblasti, byl bych moc vděčný za pomoc.

167 slov
1.7 minut čtení
8. 9. 2023
Soňa Koubová
Soňa Koubová

Danění výnosů z dluhopisů závisí na několika faktorech a ano, jsou tu výjimky. Obecně platí, že příjmy z úroků, co dostáváš z dluhopisů, se daní. U státních dluhopisů můžeš mít výhodu, že úroky nejsou vždy zdanitelné, ale to se liší podle konkrétního typu dluhopisu a legislativy v tvé zemi.

Korporátní dluhopisy obvykle podléhají standardnímu zdanění, takže tady moc překvapení nečekej. Pak jsou i ekologické nebo zelené dluhopisy, které mohou mít daňové úlevy nebo zvýhodnění, ale to musíš nastudovat podle místního zákona.

Pokud prodáš dluhopisy před splatností, tak se zisk z prodeje taky zdaní. Musíš si pohlídat cenu, za kterou jsi je koupil a za kterou prodal – ten rozdíl pak bude tvůj zdanitelný příjem.

Takže shrnutí: úroky většinou danit musíš, ale jsou tu různé výjimky a specifické situace. Je dobré se podívat na konkrétní pravidla ve tvé zemi a případně se poradit s daňovým poradcem.

143 slov
1.4 minut čtení
23. 9. 2024
Vladimír Vojtěch
Vladimír Vojtěch

Danění výnosů z dluhopisů se opravdu liší podle typu dluhopisu a dalších faktorů. Obecně platí, že většina výnosů z dluhopisů, jako jsou úroky nebo kupony, je zdanitelná. U státních dluhopisů můžeš narazit na výjimky, protože některé státní emise mají osvobozené výnosy od daně z příjmů, což platí třeba pro dluhopisy vydávané na podporu ekologických projektů nebo rozvoje. Tyhle specifické investice obvykle nabízí nějaké daňové úlevy.

65 slov
0.7 minut čtení
4. 4. 2023
Helena Valentová
Helena Valentová