Charts.cz/Fórum/Co znamená P/E ratio a proč bych se o něj měl zajímat?

Co znamená P/E ratio a proč bych se o něj měl zajímat?

Při investování do akcií jsem narazil na termín P/E ratio, ale moc tomu nerozumím. Co to vlastně znamená? Mám pocit, že to nějak souvisí s tím, jak hodnotit akcie, ale nedokážu si to úplně představit. Jak bych měl chápat ten poměr ceny akcie k zisku? A proč je to důležité? Je to jen další z mnoha ukazatelů, nebo má nějaký skutečný význam pro moje rozhodnutí při investování? Zajímalo by mě, jestli se podle toho dají dělat lepší investice a jak moc na tom vlastně záleží. Je pravda, že nízké P/E znamená dobrou investici, nebo je to jen mýtus? Taky jsem slyšel, že každý sektor má svoje průměrné P/E, takže co to vlastně znamená pro porovnání různých společností? Měl bych se tedy zaměřit na P/E při výběru akcií, nebo jsou i jiné důležitější faktory, které bych měl vzít v úvahu? Děkuju za jakékoliv vysvětlení a tipy!

145 slov
1.5 minut čtení
30. 8. 2022
Josef Suchý
Josef Suchý

P/E ratio, což je price-to-earnings ratio, je vlastně poměr, který ti ukazuje, kolik jsi ochoten zaplatit za jeden dolar zisku společnosti. Vypočítá se tak, že vezmeš cenu akcie a vydělíš ji ziskem na akcii (EPS). Když je P/E nízké, může to znamenat, že akcie je podhodnocená, ale taky to může signalizovat problémy ve firmě. Takže nízké P/E samo o sobě neznamená automaticky dobrou investici. Záleží na sektoru – každé odvětví má svá průměrná P/E, takže porovnání mezi různými sektory nemusí dávat smysl.

Při výběru akcií bys měl brát v úvahu i další faktory jako růstové vyhlídky firmy, dluhy nebo celkovou situaci na trhu. P/E je jen jeden z mnoha ukazatelů, ale může ti poskytnout cenný pohled na to, jak trh hodnotí firmu relativně k jejím ziskům. Takže jo, věnovat tomu pozornost má smysl, ale neber to jako jediný rozhodovací faktor.

140 slov
1.4 minut čtení
17. 4. 2024
Olga Růžičková
Olga Růžičková

P/E ratio, neboli poměr ceny akcie k zisku, je docela důležitej ukazatel, když se snažíš zjistit, jestli je akcie nadhodnocená nebo podhodnocená. V podstatě ti to říká, kolik jsi ochotný zaplatit za každý dolar zisku, co společnost generuje. Pokud máš P/E třeba 15, znamená to, že za každý dolar zisku platíš 15 dolarů.

Proč na tom záleží? No, nižší P/E může znamenat, že akcie je levnější v porovnání s jejím ziskem. Ale pozor, nízký P/E může taky signalizovat, že něco není v pořádku s firmou a investoři mají obavy o budoucí zisky. Takže je potřeba dávat pozor na kontext a porovnávat P/E s průměrem v daném sektoru – každé odvětví má svoje „normální“ hodnoty.

Je dobrý se na P/E dívat při výběru akcií, ale neměl bys na něj spolehnout jen jako na jediný ukazatel. Je potřeba koukat i na další faktory jako růst zisků, dluhy, cash flow a podobně. Takže jo, je to užitečný nástroj, ale neber to jako dogma. Mění se to podle trhu a situace firmy.

167 slov
1.7 minut čtení
28. 4. 2024
Luboš Dunka
Luboš Dunka