Charts.cz/Fórum/Jak začít investovat do nemovitostí pro pronájem?

Jak začít investovat do nemovitostí pro pronájem?

Zajímalo by mě, jak vlastně začít s investováním do nemovitostí, které plánuju pronajímat. Mám nějaké úspory, ale vůbec nevím, kde začít. Je lepší koupit byt nebo dům? Jak si vybrat lokalitu, kde bych mohl investovat? Slyšel jsem, že je důležité sledovat trh a ceny nemovitostí, ale jak to vlastně udělat? A co případné úpravy nebo renovace? Jak moc bych měl počítat s náklady na opravy a údržbu? Je také důležité vědět, jaký typ nájemní smlouvy zvolit a co všechno by měla obsahovat. Taktéž by mě zajímalo, jestli je lepší mít realitního makléře nebo se na to vrhnout sám. A co daně z pronájmu, na co si mám dát pozor v tomto ohledu? Doufám, že mi můžete poradit, protože chci začít brzo a nevím, jaké kroky podniknout jako první.

128 slov
1.3 minut čtení
25. 11. 2022
Jan Sedláček
Jan Sedláček

Jestli chceš začít investovat do nemovitostí na pronájem, tak prvně si rozmysli, co chceš. Byt nebo dům? Byty jsou často lepší na pronájem, protože mají větší poptávku, ale záleží na lokalitě. Zjisti, kde se bydlí dobře a co má potenciál růst. Sledovat trh je důležitý – můžeš koukat na realitní portály, sledovat cenové trendy, nebo se zeptat lidí v okolí.

Co se týče úprav a renovací, počítej s nějakými náklady. Když koupíš starší nemovitost, tak to může být dost velká položka. A nezapomeň na údržbu – s tím se musí počítat.

Nájemní smlouvu doporučuju mít dobře sepsanou, ať víš, co si můžeš dovolit a co ne. Jestli máš mít makléře nebo ne, tak to záleží na tobě. Makléř ti může ušetřit čas a starosti, ale zase si vezme provizi.

Daně z pronájmu jsou taky důležitý téma – zjisti si, jak to funguje u vás a co můžeš odečíst. Není to nic složitýho, ale je dobrý mít v tom jasno. Hlavně se neboj ptát a zjišťovat informace! Tak hodně štěstí!

169 slov
1.7 minut čtení
16. 1. 2022
Zuzana Jirková
Zuzana Jirková

Takže, investice do nemovitostí je super, ale chce to trochu přemýšlení. Nejdřív si rozhodni, co chceš – byt nebo dům. Byty jsou často levnější a snáz se pronajímají, ale domy můžou mít větší potenciál na růst hodnoty. Hlavně si dej pozor na lokalitu. Zjisti, kde je poptávka po pronájmu. Můžeš zkusit procházet inzeráty a koukat na ceny v různých čtvrtích.

Sledování trhu je důležitý. Můžeš se podívat na online databáze nemovitostí nebo sledovat místní realitky. Opravy a údržba, to je kapitola sama pro sebe. Počítej s náklady navíc, vždycky se něco pokazí. Měj rezervu na nečekané výdaje.

Co se týče nájemních smluv, měly by být jasný a pokrýt všechno od cen po pravidla pro zvířata. Já bych si radši vzal makléře, pokud nemáš zkušenosti, ušetří ti to spoustu nervů.

A daně? To je taky důležitý téma. Určitě si zjisti, co všechno budeš muset hlásit a jaké máš možnosti daňových odpočtů. To ti může ušetřit dost peněz. Takže hodně štěstí a hlavně to nepodceňuj!

160 slov
1.6 minut čtení
22. 5. 2021
Jindřiška Zichová
Jindřiška Zichová