Charts.cz/Fórum/Jaké jsou hlavní nevýhody investování do zlata?

Jaké jsou hlavní nevýhody investování do zlata?

Zajímalo by mě, jaké jsou hlavní nevýhody investování do zlata. Vím, že zlato je považováno za bezpečný přístav v době ekonomických krizí a inflace, ale přesto mi přijde, že tomu něco chybí. Například, když slyším o investování do zlata, automaticky si představím vysokou cenu a to, jak je drahé ho získat. Ale nejen to, co třeba likvidita? Je snadné zlato prodat, když ho budu potřebovat? A co náklady na skladování? Mám pocit, že se o těchto aspektech moc nemluví. Navíc jsem slyšel, že zlato nenese žádný úrok nebo dividendy, což je pro mě docela zásadní nevýhoda. Co když se trh změní a cena zlata spadne? Bude mít vůbec smysl investovat tolik peněz do něčeho, co se může stát méně hodnotným? Jaké jsou další faktory, které by měly být zohledněny před tím, než se rozhodnu investovat do zlata? Mám pocit, že bych měl zvážit všechny klady a zápory před tím, než udělám nějaké rozhodnutí. Jaké máte zkušenosti vy? Co vám na investování do zlata připadá jako největší nevýhoda?

167 slov
1.7 minut čtení
18. 3. 2023
Romana Zajícová
Romana Zajícová

Investování do zlata má určitě svý nevýhody, to souhlasím. Jak už jsi zmínil, zlato nenese žádný úrok nebo dividendy, což je pro investory velký problém, protože peníze leží v něčem, co ti nevydělává. A pak je tu ta likvidita – prodat zlato může být někdy složitější, než se zdá. Zvlášť když potřebuješ hotovost rychle. Skladování je další otázka, pokud nemáš místo, kde bys mohl zlato bezpečně uschovat, tak to může být dost nákladné. Navíc cena zlata je hodně volatilní a nikdo neví, jak se to bude vyvíjet. Můžeš na tom nakonec prodělat, pokud trh spadne. Takže jo, rozhodně je dobrý si to všechno důkladně promyslet a zvážit všechny možnosti předtím, než se do toho pustíš.

115 slov
1.2 minut čtení
31. 12. 2024
Kamila Králová
Kamila Králová

Jo, investování do zlata má určitě svoje mouchy. Jak říkáš, zlato je drahé, a když ho kupuješ, tak většinou platíš dost vysokou prémii. Pak je tu ten problém s likviditou – ne vždycky je snadné zlato prodat rychle za dobrou cenu. Zvlášť když nemáš nějakou certifikovanou kousky, tak můžeš mít potíže. Skladování taky není zrovna sranda, potřebuješ bezpečné místo, což něco stojí. A nejvíc mě mrzí, že zlato ti nenese žádný úrok nebo dividendy. Takže vlastně jen čekáš na to, až jeho cena poroste, ale co když spadne? To se ti pak může stát, že investice se nevyplatí. A navíc je tu riziko, že někdy můžeš mít pocit, že jsi na tom hůř než s akciema nebo jinýma investicema. Takže jo, má to svoje nevýhody a stojí za to to pořádně promyslet.

132 slov
1.3 minut čtení
27. 1. 2025
Karel Lacina
Karel Lacina