Proč se bojím investovat do ETF, když vím, že to může být výhodné?
V poslední době jsem se hodně zajímal o investování, především o ETF, protože slyším, jak je to skvělá příležitost pro diverzifikaci portfolia a snížení rizika. Přijde mi to jako ideální způsob, jak se dostat na akciový trh s menším množstvím peněz a bez nutnosti vybírat jednotlivé akcie. Ale i přesto, kdykoliv přijde na lámání chleba a mám udělat krok k investici, cítím obrovský strach a nejistotu. Co když trh klesne? Co když vyberu špatné ETF? A co vlastně dělá jedno ETF lepší než jiné? Někdy mě dokonce napadá, jestli to není jen další módní trend, který brzy skončí. Jak si mám být jistý, že moje investice je bezpečná? Možná bych měl počkat a sledovat situaci na trhu déle? Také se mi zdá, že kolem investování do ETF je spousta informací a rad, ale co z toho je opravdu důležité a co jen marketingový trik? Jak se mám rozhodnout mezi různými typy ETF, jako jsou indexové nebo tematické? Mám vůbec nějaký plán pro případ, že by trhy šly dolů? Proč se tedy vždycky cítím tak nervózní a nejistý, když jde o investice do ETF, i když vím, že by to mohlo být to pravé pro mě?