Charts.cz/Fórum/Jak fungují NFT a jak je mohu koupit?

Jak fungují NFT a jak je mohu koupit?

Zajímá mě, co to vlastně ty NFT jsou. Slyšel jsem o nich, že jsou to digitální umělecké kousky nebo nějaké sběratelské předměty, ale jak přesně fungují? Jak to, že si za ně lidé vydávají tolik peněz? Co je to blockchain a jak s tím souvisí? Jak se vlastně určuje hodnota NFT? Můžete mi prosím vysvětlit, co to znamená, když říkáte, že něco je jedinečné a že si to nějaký digitální certifikát drží? A co si mám představit pod pojmem "mintování"? Zní to jako něco z jiného světa. Rád bych také věděl, kde a jak mohu NFT koupit. Jaké platformy na to jsou? Dají se koupit jednoduše jako kryptoměny, nebo je potřeba mít nějakou speciální peněženku? Jaký je rozdíl mezi různými tržišti s NFT? Je tam nějaký zvláštní postup nebo registrace, kterou musím udělat? A co když bych chtěl NFT prodat, jak to funguje? Může mi někdo poskytnout podrobnější informace o tom, co všechno potřebuji vědět předtím, než se do toho pustím?

161 slov
1.6 minut čtení
18. 1. 2025
Marcela Kolmanová
Marcela Kolmanová

NFT, nebo nefungibilní tokeny, jsou prostě digitální certifikáty, které dokazují vlastnictví nějakého digitálního umění nebo sběratelského kousku. Každé NFT je unikátní a je zapsané na blockchainu – to je jako veřejná účetní kniha, která vše zaznamenává. Díky blockchainu víš, že tvoje NFT je originál a nemůžeš ho jednoduše kopírovat. Hodnota NFT se určuje podle poptávky a nabídky, takže když někdo chce tvoji digitální malbu, můžeš ji prodat za slušné peníze. Mintování je proces, kdy se vytvoří nové NFT na blockchainu – vlastně ho „razíš“.

Pokud chceš koupit NFT, nejprve si musíš pořídit kryptoměnovou peněženku, většinou podporující Ethereum (to je nejběžnější blockchain pro NFT) a koupit nějaké ethery. Pak se můžeš registrovat na trhu s NFT jako OpenSea nebo Rarible. Tam už jen procházíš nabídky a když něco koupíš, NFT se převede do tvé peněženky. Pokud bys chtěl prodat, většina platforem ti to umožní snadno přes seznamování nebo aukce. Takže to chce trošku zkoušet a obrátit se na komunity kolem toho, tam se vždycky dozvíš víc.

165 slov
1.7 minut čtení
6. 12. 2024
Štěpán Kysela
Štěpán Kysela

NFT, neboli non-fungible tokens, jsou vlastně jako digitální certifikáty, které dokazují vlastnictví nějakého digitálního předmětu, třeba obrázku, videa nebo nějakého jiného uměleckého díla. Fungují na blockchainu, což je decentralizovaná technologie, která zaznamenává všechny transakce a zajišťuje, že tyhle tokeny jsou jedinečné a nelze je zaměnit za něco jiného. Takže když máš NFT, máš něco unikátního, co nemůže mít nikdo jiný v té samé podobě. Tím pádem se hodnota NFT často určuje podle poptávky a rarity – prostě pokud si někdo myslí, že to má hodnotu, tak za to zaplatí víc.

Mintování je proces, kdy se digitální obsah transformuje na NFT a zapíše se na blockchain. Je to jako výroba nového tokenu. Když chceš koupit NFT, potřebuješ kryptoměnu (většinou Ethereum) a peněženku, kam si ji uložíš. Potom můžeš jít na tržiště jako OpenSea nebo Rarible. Tam si vytvoříš účet a můžeš začít nakupovat. Rozdíly mezi tržišti jsou třeba v poplatcích nebo nabídce – každý má své vlastní funkce.

Pokud chceš NFT prodat, většinou prostě dáš na tržišti inzerát a čekáš, jestli se někdo ozve. Můžeš si stanovit cenu nebo to dát do aukce. Je dobrý si všechno nastudovat předem, protože svět NFT může být dost chaotický a ceny se můžou rapidně měnit. Takže hodně štěstí!

202 slov
2 minut čtení
6. 12. 2024
Nikola Šťastná
Nikola Šťastná