Charts.cz/Fórum/Jak fungují royalties u NFT?

Jak fungují royalties u NFT?

Zajímá mě, jak přesně fungují royalties u NFT. Slyšel jsem, že když někdo prodá digitální umění jako NFT, tvůrce může dostávat nějakou částku z budoucích prodejů, což mi přijde jako skvělý způsob, jak se postarat o to, aby umělci měli stále něco ze svého díla. Ale jak to vlastně funguje v praxi? Jakým způsobem jsou tyto royalties nastaveny a jaké procento se obvykle vyplácí? Je to něco, co si tvůrce určuje sám, nebo jsou na to nějaké standardy? A co když někdo prodá NFT na jiném trhu nebo platformě? Jak se zajistí, že tvůrce dostane zaplaceno za další prodeje? Domnívám se, že je v tom určitě nějaký systém nebo technologie za tím, ale úplně tomu nerozumím. Může mi prosím někdo vysvětlit detaily o tom, jak royalties fungují u NFT a jak se liší od tradičního umění? Díky moc!

138 slov
1.4 minut čtení
11. 9. 2024
Kateřina Chalupová
Kateřina Chalupová

Royalties u NFT fungujou vlastně tak, že když tvůrce prodá svoje digitální umění jako NFT, může si nastavit procento, který dostane z budoucích prodejů. Tohle procento je většinou kolem 5-10%, ale záleží na tom, co si ten umělec určí. Je to super pro umělce, protože i když už se dílo prodá, pořád z toho můžou něco mít, když se to dál prodává.

V praxi to většinou funguje tak, že je to zakódovaný přímo v chytrým kontraktu na blockchainu. Když se NFT prodává na nějaké platformě (např. OpenSea nebo Rarible), systém automaticky odečte ten podíl od prodejní ceny a pošle ho zpátky tvůrci. Ale problém nastává, když se NFT prodává jinde nebo mimo tyhle platformy, tam už to nemusí fungovat a tvůrce nic nedostane.

Takže jo, je to fajn způsob, jak umělci zůstat v plusu i po prvním prodeji, ale musí se hodně spoléhat na tuhle technologii a trhy, kde se jejich díla prodávají. U tradičního umění tohle vůbec neexistuje, tam umělec dostane zaplaceno jen jednou při první koupi. Tady jde o to, že blockchain a ty royalties dávaj umělcům víc možností.

179 slov
1.8 minut čtení
1. 7. 2024
Tomáš Košťál
Tomáš Košťál

Royalties u NFT fungujou tak, že když umělec vytvoří digitální dílo a prodá ho jako NFT, může si nastavit procento, které dostane z budoucích prodejů. Tohle procento je obvykle mezi 5-15%, ale záleží na domluvě. Umělec to nastavuje sám, takže neexistují nějaké striktní standardy, ale většina platforem má nějaké doporučení.

Pokud někdo prodá NFT na jiném trhu nebo platformě, většinou se tyto royalties do chytrého kontraktu NFT zakódují. Když se NFT pak prodá, platforma automaticky odešle určenou částku zpátky umělci. Je to super, protože to umělcům umožňuje mít pasivní příjem z jejich práce i po několika letech.

Samozřejmě, ne všechny platformy to podporujou stejně, takže je dobrý si zjistit, jaká pravidla platí na konkrétní marketplace. Takže jo, v tomhle je to jiný než tradiční umění, kde umělci většinou vydělávají jen na prvním prodeji.

132 slov
1.3 minut čtení
29. 11. 2023
Kateřina Khýrová
Kateřina Khýrová