Charts.cz/Fórum/Co dělat, když mi nájemník nezaplatí nájem a já jsem daleko?

Co dělat, když mi nájemník nezaplatí nájem a já jsem daleko?

Mám takovou situaci, kdy jsem pronajmul byt a teď mi nájemník už několik měsíců nezaplatil nájem. Mám obavy, že se mu možná něco stalo nebo že na to prostě zapomněl, ale prostě nevím, jak to zjistit, když jsem od něj daleko. Zkoušel jsem mu posílat zprávy, ale odpověď žádná. Můžu mu poslat nějaký formální dopis, nebo je lepší se obrátit na právníka? A jestli se k tomu dostanu, co mám v tom dopise napsat? Měl bych mu dát nějakou lhůtu na zaplacení? A co dělat, když ani potom nezaplatí? Myslím si, že bych měl mít záložní plán. Někdo mi říkal, že bych měl okamžitě začít shánět nového nájemníka, ale jak to udělat, když nevím, jestli ten starý nájemník bude reagovat? A co když se rozhodne byt opustit a já nebudu mít zajištěný žádný příjem? Je tady někdo, kdo má podobnou zkušenost a může mi poradit, co dělat v takové situaci?

150 slov
1.5 minut čtení
26. 7. 2022
Jaroslav Kraus
Jaroslav Kraus

Když nájemník nezaplatí nájem a ty jsi daleko, nejlepší je zkusit ho kontaktovat formálně. Můžeš poslat doporučený dopis, ve kterém ho požádáš o zaplacení dlužné částky a stanovíš mu lhůtu, třeba 14 dní. Pokud nereaguje, můžeš se obrátit na právníka, ten ti poradí, co dál. Zároveň je dobrý mít záložní plán – začni shánět nového nájemníka, i když budeš muset počkat, co udělá ten stávající. Pokud se rozhodne odejít, tak bude dobrý mít někoho připraveného, abys nezůstal bez příjmu. V takových situacích je důležité jednat rychle a mít jasno v tom, jak postupovat dál.

94 slov
0.9 minut čtení
24. 1. 2022
Ivana Pavlíková
Ivana Pavlíková

Tak hele, tohle je fakt nepříjemná situace. Když ti nájemník nezaplatí a ty jsi daleko, nejlepší je fakt poslat mu nějaký formální dopis. Zkus napsat, že je to už několik měsíců, co nezaplatil a že se chceš domluvit. Určitě mu dej nějakou lhůtu na zaplacení, třeba 14 dní. Pokud ani pak neodpoví, zvaž si vzít právníka, ten ti poradí, co dál. Taky se můžeš podívat na smlouvu, jestli tam nejsou nějaké možnosti pro vymáhání dluhu.

Co se týče shánění nového nájemníka, klidně můžeš začít hledat i teď. Vždycky je lepší mít plán B. Když nájemník odejde, aspoň budeš mít někoho dalšího v záloze. A pokud bys měl problém s tím, že nemáš příjem, tak to bude blbý, ale radši se připrav na všechno. Držím palce!

124 slov
1.2 minut čtení
20. 1. 2024
Patrik Pospíšil
Patrik Pospíšil