Charts.cz/Fórum/Co dělat, když jsem zapomněl zdanit svůj příjem z kryptoměn?

Co dělat, když jsem zapomněl zdanit svůj příjem z kryptoměn?

Nedávno jsem se dostal do situace, kdy jsem realizoval nějaké zisky z obchodování s kryptoměnami, ale úplně jsem zapomněl na to, že bych měl tyto příjmy zdanit. Teď se bojím, co by se mohlo stát. Jaké jsou možné následky, když se tohle stane? Mám strach z pokut nebo nějakých problémů se zákonem. Vím, že daně na kryptoměny jsou v poslední době hodně probírané téma a každý říká něco jiného. Je nějaký způsob, jak to teď napravit? Měli byste mi doporučit, abych zašel za daňovým poradcem, nebo existují nějaké kroky, které bych mohl udělat sám? Je možné přiznat příjem i zpětně a co k tomu všechno potřebuji? Není mi úplně jasné, jak funguje daňová povinnost ohledně kryptoměn a jestli je pravda, že pokud to přiznám dobrovolně, může to mít nějaký pozitivní dopad. Vím, že mám povinnost platit daně na jakýkoliv příjem, ale teď nevím, jak začít a co všechno obnáší proces zdanění kryptoměn. Jestli máte někdo zkušenosti nebo rady v této oblasti, budu rád za každou informaci. Děkuji.

167 slov
1.7 minut čtení
16. 1. 2022
Šárka Dubská
Šárka Dubská

Když zapomeneš zdanit příjem z kryptoměn, tak první věc je se tím zabývat co nejdřív. Můžeš podávat dodatečné daňové přiznání za minulý rok, kde přiznáš ty příjmy zpětně. Je důležité mít všechny doklady o transakcích, abys mohl vypočítat zisk. Pokud to uděláš dobrovolně, můžeš se vyhnout pokutám nebo nižším sankcím, protože úřady mají tendenci to brát v potaz. Určitě bych doporučil zajít za daňovým poradcem, ten ti pomůže s tím, co všechno budeš potřebovat a jak správně vyplnit formuláře. Daně na kryptoměny jsou teď dost sledované, takže čím dřív to vyřešíš, tím líp. V každém případě je lepší to přiznat než čekat, co se stane. Takže neváhej a začni jednat.

110 slov
1.1 minut čtení
1. 12. 2023
Ladislav Říha
Ladislav Říha

Je to běžný problém, spoustu lidí si neuvědomuje, že zisky z kryptoměn se musí danit. Pokud jsi na to zapomněl, prvořadý krok je zjistit, jaké máš povinnosti v rámci daní. Obecně platí, že pokud jsi realizoval zisky, měl bys to přiznat a zaplatit daň. Máš možnost podat dodatečné daňové přiznání, což je lepší než nic. Sice můžeš čelit pokutám, ale pokud to uděláš dobrovolně a sám se přiznáš, můžeš mít lepší šanci na mírnější trest. To znamená, že pro další roky můžeš mít klid a odpadne ti strach z kontrol. Určitě doporučuji zajít za daňovým poradcem - ten ti pomůže se všemi náležitostmi a poradí, jak postupovat. Všechny doklady o transakcích si schovej, to se ti bude hodit. Je dobré mít jasno v tom, kolik jsi vydělal nebo prodělal. Nečekej a začni to řešit co nejdřív.

136 slov
1.4 minut čtení
17. 8. 2024
Petra Janková
Petra Janková