Charts.cz/Fórum/Proč rebalancovat investice každý rok?

Proč rebalancovat investice každý rok?

Když mluvíme o investování, často se setkáváme s různými termíny a strategiemi, které se mohou zdát složité nebo matoucí. Jedním z těchto termínů je „rebalancování portfolia“. Ale co to vlastně znamená a proč by měl být rebalanc na ročním pořádku? Je jasné, že investice do akcií, dluhopisů nebo dokonce kryptoměn se během času mění a jejich výkonnost je různá. Co když jsem investoval do padesáti procent akcií a padesáti procent dluhopisů, ale po roce mi akcie vzrostly na šedesát procent a dluhopisy klesly na čtyřicet? Jak to ovlivňuje moje celkové portfolio a jaké riziko tím podstupuji? Pokud se takové změny neřeší, mohu tím přijít o možnost dosahovat vyváženého růstu a stability. Je tedy rebalancování opravdu nutné? Jak často bych měl kontrolovat své investice a přizpůsobovat je aktuálním tržním podmínkám? Měl bych se řídit nějakým konkrétním plánem, nebo to nechat na náhodě? A co když mám pocit, že moje investice jsou pořád v pohodě? Jak poznám, kdy je ten správný čas na rebalancing? Je to něco, co můžu udělat sám, nebo potřebuji odborníka, který mi poradí? Zkrátka, jak moc důležité je rebalancování pro dlouhodobý úspěch mého investičního portfolia?

187 slov
1.9 minut čtení
26. 4. 2022
Jaroslav Prokop
Jaroslav Prokop

Rebalancování investic je fakt důležitý, protože ti pomáhá udržet tvůj plán v chodu. Když investuješ do akcií a dluhopisů a akcie ti rostou, tak se ti změní rozložení portfolia. Časem můžeš mít třeba 60% akcií a 40% dluhopisů, což už může znamenat vyšší riziko, protože akcie jsou obecně riskantnější. Když to neřešíš a necháš to být, můžeš skončit s portfoliem, který není v souladu s tvými cíli nebo rizikovými preferencemi.

Rebalancování každý rok nebo i častěji ti pomůže zajistit, že se vracíš k původnímu rozložení a tím si vlastně zajišťuješ stabilitu. Můžeš to udělat sám, pokud máš nějaký přehled o investicích, nebo si najít někoho, kdo tě v tom nasměruje. Zkrátka je dobré si zkontrolovat portfolio pravidelně a upravit ho podle aktuální situace na trhu. Takže jo, rebalancování je fajn věc, pokud chceš mít kontrolu nad svým investičním plánem.

138 slov
1.4 minut čtení
3. 2. 2025
Aleš Klíma
Aleš Klíma

Rebalancování je fakt důležitý, protože ti pomáhá udržet tvoje investice v rovnováze a v souladu s tím, co jsi si na začátku naplánoval. Když akcie vzrostou a tvoje portfolio se posune na 60 % akcií a 40 % dluhopisů, vlastně jsi víc vystavený riziku, než jsi zamýšlel. Když to neuděláš, můžeš pak dostat šok, když trh spadne a tvoje ztráty budou větší než jsi čekal. Takže roční rebalancování ti pomůže vrátit se k těm původním proporcím a snížit riziko. Kontrolovat to každý rok je takový rozumný minimum, abys zůstal na správné cestě. Můžeš to klidně udělat sám, ale pokud si nejsi jistý, proč nezeptat někoho s víc zkušenostmi? Důležité je mít nějaký plán a držet se ho, než to jen tak hodit na náhodu.

124 slov
1.2 minut čtení
6. 2. 2025
Petr Sýkora
Petr Sýkora