Charts.cz/Fórum/Kdy přejít z růstových akcií na dividendové?

Kdy přejít z růstových akcií na dividendové?

Zajímalo by mě, kdy je ten správný okamžik přejít z investic do růstových akcií na dividendové. V poslední době jsem hodně slyšel o tom, jak dividendové akcie mohou být skvělým zdrojem pasivního příjmu a stabilního výnosu, zvlášť v dnešní nejisté ekonomické situaci. Myslím, že růstové akcie mají také své výhody, ale otázka je, kdy se vyplatí udělat ten krok směrem k dividendám. Je to třeba až ve chvíli, kdy už mám nějaký stabilní kapitál a chci ho chránit, nebo bych měl začít s dividendovými akciemi už teď, abych si budoval pasivní příjem už od začátku? Jaké faktory bych měl vzít v úvahu při rozhodování? Rád bych věděl, jestli existují nějaká konkrétní kritéria nebo momenty, které by mě měly nasměrovat k tomu přechodu. Například, hraje roli věk investora, doba investice nebo aktuální tržní podmínky? Jak si tedy správně rozložit portfolio mezi růstovými a dividendovými akciemi? Budu vděčný za jakékoli tipy a rady od těch, kteří už s tím mají zkušenosti.

159 slov
1.6 minut čtení
23. 9. 2024
Soňa Pazderová
Soňa Pazderová

Přejít na dividendové akcie bys měl, když už máš nějaký stabilní kapitál a chceš ho chránit před riziky trhu. Věk hraje roli, čím jsi starší, tím víc bys měl myslet na stabilní příjem. Pokud jsi mladší a máš čas, růstové akcie můžou přinést větší výnosy. Důležité je taky sledovat tržní podmínky – když je volatilita vysoká, dividendy můžou být dobrá obrana. Doporučuji začít s malým podílem dividendovek už teď, abys budoval pasivní příjem, ale ne úplně opouštět růstové akcie. Rozložení portfolia záleží na tvém rizikovém profilu a investičních cílech. Udržuj vyváženost mezi růstem a stabilitou.

95 slov
1 minut čtení
3. 8. 2024
Pavel Beneš
Pavel Beneš

Přejít z růstových akcií na dividendové bys měl, když už máš dostatečný kapitál a chceš začít víc myslet na stabilitu a pasivní příjem. Věk hraje roli, protože čím jsi starší, tím víc bys měl mít na paměti ochranu investic. To neznamená, že bys měl hned všechno prodávat, ale třeba můžeš začít přidávat nějaké dividendové akcie do portfolia už teď.

Tržní podmínky jsou taky důležité - pokud je trh hodně volatilní, dividendové akcie ti můžou poskytnout lepší ochranu. Zvažuj i dobu, na kterou investuješ. Pokud plánuješ investice na delší dobu, růstový potenciál je fajn, ale když se blížíš k důchodu nebo potřebuješ stabilní příjem, tak ty dividendy začnou dávat smysl.

Taky si dej pozor na to, jaké sektory vybíráš - některý sektory jsou lepší pro dividendy než jiný. Takže nejlepší je asi mít nějaký mix obojího a postupně přehodnocovat podle svých cílů a situace na trhu.

146 slov
1.5 minut čtení
22. 9. 2023
Zdeněk Janda
Zdeněk Janda