Charts.cz/Fórum/Co jsou to smart kontrakty a jak fungují?

Co jsou to smart kontrakty a jak fungují?

Zajímalo by mě, co přesně jsou to ty smart kontrakty, o kterých se teď všude mluví. Slyšel jsem o nich hodně v souvislosti s kryptoměnami a blockchainem, ale pořád mám v tom chaos. Jak to vlastně funguje? Mohli byste mi přiblížit, jaká je jejich úloha v celém tom systému a jestli je to něco jako klasické smlouvy, nebo je tam nějaký zásadní rozdíl? Jak se smart kontrakty vytvářejí a co je k tomu potřeba? Mám pocit, že to může mít velký vliv na budoucnost financí a investic, ale chci si být jistý, že tomu rozumím. Také by mě zajímalo, jestli se s nimi dá nějak pracovat, nebo jestli jsou jen pro programátory. Mohou být smart kontrakty bezpečné, nebo se občas stávají nějaké problémy? A co třeba jejich využití v reálném světě - vidíte nějaké příklady, kde už jsou teď aktivně používány? Dík za osvětlení této problematiky.

146 slov
1.5 minut čtení
27. 5. 2023
Blanka Benešová
Blanka Benešová

Smart kontrakty jsou vlastně takové automatizované smlouvy, které se uzavírají na blockchainu. Fungují tak, že když dojde k nějaké události nebo splnění podmínky, kontrakt se sám vykoná. Je to podobné jako klasické smlouvy, ale bez potřeby prostředníka. Místo toho, aby zbytečně někdo vše kontroloval, smart kontrakt to udělá automaticky a transparentně.

Vytvářejí se většinou pomocí programovacího jazyka, který je specifický pro danou blockchainovou platformu, jako třeba Ethereum. Potřebuješ nějaké znalosti programování a pochopení blockchainu, ale jsou už i nástroje, které usnadňují jejich tvorbu i lidem, co nemají moc zkušeností.

Bezpečnost je dost důležitá – pokud je kód špatně napsaný, může se stát, že dojde k úniku peněz nebo jiným problémům. To se už párkrát stalo v minulosti. Co se týče využití v reálném světě, tak už jsou příklady v různých oblastech – třeba v pojišťovnictví nebo dodavatelských řetězcích, kde to zjednodušuje procesy a zvyšuje důvěru. Takže jo, má to potenciál změnit spoustu věcí v financích a nejenom tam.

156 slov
1.6 minut čtení
1. 1. 2025
Veronika Vojtěchová
Veronika Vojtěchová

Smart kontrakty jsou vlastně takové automatizované smlouvy, které fungují na blockchainu. To znamená, že se ukládají a provádějí na decentralizované síti, což zajišťuje jejich neodvolatelnost a transparentnost. V podstatě to funguje tak, že když se splní nějaké podmínky, tak se automaticky spustí určité akce – třeba převod peněz nebo aktivace služby. Rozdíl oproti klasickým smlouvám je ten, že smart kontrakty jsou programovatelné a běží na algoritmech, takže nemusíš mít důvěru v žádnou třetí stranu, což může být velká výhoda.

K vytvoření smart kontraktu potřebuješ nějaké znalosti programování, většinou se používá jazyk jako Solidity pro Ethereum. Není to úplně jednoduchý úkol, ale existují platformy a nástroje, které ti to mohou usnadnit. Bezpečnost je samozřejmě důležitá – špatně napsaný smart kontrakt může mít vážné následky, jako byly případy hacků v minulosti.

V praxi už smart kontrakty najdeš v různých oblastech – například v oblasti financí pro půjčky, pojištění nebo na tržištích NFT. Mají potenciál změnit způsob, jakým děláme obchod nebo jak se vyřizují smlouvy. Takže jo, určitě to má vliv na budoucnost investic a financí.

171 slov
1.7 minut čtení
13. 12. 2023
Patrik Beran
Patrik Beran