Charts.cz/Fórum/Jaké jsou hlavní rizika investic do nemovitostí a jak se jim vyhnout?

Jaké jsou hlavní rizika investic do nemovitostí a jak se jim vyhnout?

Zajímalo by mě, jaká jsou vlastně hlavní rizika, když se rozhodnu investovat do nemovitostí. Vím, že to může být skvělý způsob, jak si zajistit pasivní příjem, ale slyšel jsem spoustu příběhů o tom, jak to nemusí vždy vyjít podle plánu. Jaké konkrétní problémy bych mohl při investování do nemovitostí očekávat? Co třeba špatná lokalita? Mám strach, že koupím byt nebo dům v místě, které rychle ztrácí na hodnotě. Jak to poznat předem? A co údržba nemovitosti? Je to opravdu tak finančně náročné, jak se říká? Jak se vyhnout nečekaným výdajům na opravy a renovace? Dále jsem slyšel o tom, že pronájem může být taky rizikový. Jak se vyhnout problémovým nájemníkům a co dělat, když nezaplatí nájem? Uvažoval jsem také o investicích do komerčních prostor, ale tam prý hrozí zase úplně jiné problémy. Můžu dostat nějaké rady ohledně toho, jak se připravit na možné ekonomické krize a jak si zajistit stabilní příjem během těžkých časů? Zkrátka, pokud bych chtěl začít investovat do nemovitostí, co bych měl udělat pro minimalizaci rizik a co bych měl mít na paměti?

176 slov
1.8 minut čtení
31. 3. 2024
Lenka Pechová
Lenka Pechová

Investice do nemovitostí fakt můžou být super, ale je tam spousta rizik, o kterých bys měl vědět. Třeba ta lokalita, to je fakt klíčový. Když koupíš v místě, co je na ústupu, tak můžeš mít problém s hodnotou a prodejem v budoucnu. Před nákupem se koukni na plány rozvoje oblasti, co tam bude, jestli nebudou za rohem nějaké sociálně slabší čtvrti nebo jiný problémy.

Údržba taky může být peklo. Nečekaný výdaje na opravy se ti můžou vyšplhat hodně vysoko, takže je dobrý mít rezervu na účtě. Zkus si udělat prohlídku a nechat si udělat inspekci budovy před koupí, ať víš, co tě čeká.

K pronájmu – jo, problémoví nájemníci jsou noční můra. Vybírej si je pečlivě, vyžaduj reference a zkontroluj jejich historii. Pokud někdo neplatí, tak máš práva, ale soudní procesy trvají a stojí čas i peníze.

S těmi komerčními prostory to chce další úroveň znalostí. Ekonomická krize může zasáhnout i tyto trhy - lidi pak šetří a nemusí mít zájem o pronájem kanceláří nebo obchodů. Ale pokud máš dobrého správce nemovitosti a dostatečnou finanční rezervu, tak to jde zvládnout.

Celkově - dělej pořádný průzkum trhu a měj plán B. Udržuj si rezervy na nečekané náklady a buď připravený na vše možné.

198 slov
2 minut čtení
28. 6. 2023
Renata Štefanová
Renata Štefanová

Investice do nemovitostí fakt může být skvělá, ale má to svoje rizika. V první řadě, lokalita je sakra důležitá. Když koupíš nemovitost v oblasti, kde se snižuje poptávka nebo se tam dějou špatný věci, tak budeš mít problém. Hlavně sleduj trendy, co se tam děje, jaký jsou plány na rozvoj a podobně.

Údržba je další kámen úrazu. Opravy a renovace můžou rychle sežrat hodně peněz. Je dobrý mít rezervu na nečekaný výdaje. Někteří investoři doporučujou mít aspoň 1-2% z hodnoty nemovitosti stranou na údržbu. Podívej se na nemovitost před koupí pořádně, ideálně s nějakým odborníkem.

A problémoví nájemníci? To je zase kapitola sama pro sebe. Důležitý je udělat důkladný prověřování lidí před podpisem nájmu. Zjistit reference a pokud to jde, mluvit s předchozími pronajímateli. Hlavně si dej pozor na smlouvy, aby měly jasné podmínky ohledně plateb a vypovězení.

Když uvažuješ o komerčních prostorách, tak tam zas hrozí výkyvy v ekonomice a delší dobu prázdných prostorů. Před tím, než něco koupíš, zjisti si trh a co se děje v okolí.

Připravit se na krize? Mít diversifikovaný portfolio je fajn – třeba investice do různých typů nemovitostí nebo i do jiných aktiv. A mít dostatečné rezervy na pokrytí nákladů během těžkých časů ti může pomoct přežít.

Takže shrnuto: lokalita, údržba, nájemníci a diversifikace. Když si dáš pozor na tyhle věci, můžeš výrazně snížit riziko.

217 slov
2.2 minut čtení
15. 3. 2024
Milan Žemlička
Milan Žemlička