Charts.cz/Fórum/Jaké dluhopisy jsou nejlepší na ochranu proti inflaci?

Jaké dluhopisy jsou nejlepší na ochranu proti inflaci?

Zdravím všechny, potřebuju poradit ohledně investic do dluhopisů. V poslední době se hodně mluví o inflaci a obávám se, že moje úspory by mohly ztratit hodnotu. Slyšel jsem, že některé dluhopisy mohou být dobrým způsobem, jak ochránit své peníze před inflací, ale nejsem si jistý, které to jsou a jak to celé funguje. Zajímalo by mě, jestli máte nějaké konkrétní tipy nebo zkušenosti s dluhopisy, které by mohly být užitečné v tomto ohledu. Například, co říkáte na státní dluhopisy? Jsou lepší než korporátní? A co třeba inflačně chráněné dluhopisy nebo TIPS? Opravdu fungují, jak se říká? Rád bych věděl, jaké máte názory na jejich výhody a nevýhody a zda je lepší investovat do krátkodobých nebo dlouhodobých dluhopisů. Také by mě zajímalo, jestli je nutné sledovat nějaké specifické faktory při výběru těchto investic. Děkuju moc za vaše rady a názory!

139 slov
1.4 minut čtení
20. 10. 2022
Daniela Fialová
Daniela Fialová

Když se mluví o ochraně proti inflaci, tak určitě zvažuj inflačně chráněné dluhopisy, jako jsou třeba TIPS (Treasury Inflation-Protected Securities). Tyhle dluhopisy ti garantují, že se hodnota tvého investovaného kapitálu a úroků zvyšuje s inflací, takže pokud ceny rostou, dostaneš víc. To je super, když je inflace vysoká.

Státní dluhopisy obecně bývají považovány za bezpečnější než korporátní, protože mají menší riziko defaultu. Ale zase u korporátních můžeš najít vyšší výnosy. Klíčový je ale sledovat kredibilitu emitenta.

Krátkodobé dluhopisy mají nižší riziko, ale taky nižší výnosy. Dlouhodobé mohou mít lepší výnosy, ale taky větší citlivost na změnu úrokových sazeb. Každopádně doporučuju mít v portfoliu mix a zvážit i další faktory jako ekonomické ukazatele nebo úrokové sazby. Hlavně si dej pozor na to, jaký máš investiční horizont a jak moc riskantní jsi ochoten být.

130 slov
1.3 minut čtení
25. 4. 2024
Petr Hrdý
Petr Hrdý

Takže pokud hledáš něco, co by tě ochránilo před inflací, zkus se podívat na inflačně chráněné dluhopisy. Třeba TIPS (Treasury Inflation-Protected Securities) jsou na to super, protože jejich hodnota roste s inflací. Pokud se bavíme o státních vs. korporátních dluhopisech, státní bývají bezpečnější, ale korporátní zase mohou nabízet vyšší výnosy. Ale pozor na riziko. Krátkodobé dluhopisy ti dají rychlejší likviditu, ale dlouhodobé můžou víc profitovat z úrokových sazeb, pokud inflace poroste. Sledovat bys měl úrokové sazby, ekonomické ukazatele a celkovou situaci na trhu. Takže doporučuji ty TIPS a možná i nějaké kvalitní korporátní dluhopisy jako doplněk. Držím palce!

98 slov
1 minut čtení
27. 9. 2024
Eduard Roubal
Eduard Roubal