Charts.cz/Fórum/Co je to výnosová křivka a jak ji mohu použít pro investice?

Co je to výnosová křivka a jak ji mohu použít pro investice?

Zajímalo by mě, co přesně je výnosová křivka? Slyšel jsem, že to hraje důležitou roli v investicích, ale nejsem si úplně jistý, co to vlastně znamená. Jaké informace mi může poskytnout ohledně různých investičních příležitostí? Mám pocit, že se to nějakým způsobem vztahuje k úrokovým sazbám a možná i k predikci ekonomického vývoje, ale nevím, jak to všechno spojit dohromady. Mohu například pomocí výnosové křivky lépe pochopit, které akcie nebo dluhopisy by mohly být zajímavé pro investice? A jak se mění výnosová křivka v závislosti na ekonomických podmínkách? Zajímalo by mě také, jak ji mohu vlastně využít pro plánování vlastního portfolia, jestliže bych třeba chtěl investovat do nemovitostí nebo do kryptoměn. Je to nějaký nástroj, který je dostupný pro každého investora, nebo potřebuju nějaké speciální znalosti? A co znamená, když je výnosová křivka invertovaná? To všechno jsou otázky, které mě trápí a rád bych dostal nějaké odpovědi, abych mohl lépe porozumět tomu, jak výnosová křivka funguje a jak ji mohu využít pro své investice.

164 slov
1.6 minut čtení
22. 10. 2023
Vladimíra Macková
Vladimíra Macková

Výnosová křivka je graf, který ukazuje vztah mezi úrokovými sazbami a dobou splatnosti dluhopisů. V podstatě ti říká, jaké výnosy můžeš očekávat od různých dluhopisů na různých časových horizontech. Když je výnosová křivka normální (stoupající), dlouhodobé úrokové sazby jsou vyšší než krátkodobé, což většinou znamená, že investoři očekávají růst ekonomiky. Naopak pokud je křivka invertovaná (krátkodobé sazby vyšší než dlouhodobé), může to signalizovat blížící se recesi, což je důležité pro tvé investiční rozhodování.

Pokud plánuješ investice do akcií nebo nemovitostí, výnosová křivka ti ukáže, jestli je lepší investovat teď nebo počkat. Například při stoupající křivce bys mohl zvážit investice do akcí, protože ekonomika roste. Pro dluhopisy platí, že když jsou úroky nízké a očekává se pokles, mohly by být dobré na nákup.

Není to zas tak složité, ale chce to sledovat aktuální trend a ekonomické zprávy. K dispozici jsou různé zdroje, kde si můžeš snadno najít aktuální výnosové křivky. Takže jo, rozhodně to můžeš využít pro plánování portfolia, i když třeba do kryptoměn to úplně nepasuje. Ale obecně chápat výnosovou křivku ti pomůže lépe orientovat se v tržních podmínkách.

178 slov
1.8 minut čtení
18. 9. 2023
Filip Bečka
Filip Bečka

Výnosová křivka je vlastně graf, který ukazuje vztah mezi výnosy dluhopisů a dobou do splatnosti, takže když vidíš, jak vypadá, tak máš jakousi představu o tom, jak trh hodnotí riziko a ekonomickou situaci. Když je křivka normální (stoupající), znamená to, že investoři očekávají vyšší výnosy za delší dobu, což obvykle souvisí s rostoucí ekonomikou. Ale když je invertovaná (klesající), to většinou naznačuje, že investoři se bojí recese, což může být signál pro přehodnocení portfolia.

Takže pokud sleduješ výnosovou křivku, můžeš odhalit trendy v úrokových sazbách a tím pádem i v atraktivitě různých investic jako dluhopisy nebo akcie. Například když se křivka zplošťuje nebo začne klesat, může to být varovný signál, že akcie by nemusely být nejlepší volbou. Obecně platí, že pro plánování portfolia bys měl zvážit, jestli investice do nemovitostí nebo kryptoměn jsou v daném okamžiku vhodné. Není to nějaký tajný nástroj, většina informací je dostupná online, ale je dobré mít alespoň základní znalosti o ekonomických ukazatelích, abys mohl správně interpretovat, co ti výnosová křivka říká.

165 slov
1.7 minut čtení
5. 5. 2021
Nikola Kuchařová
Nikola Kuchařová