Charts.cz/Fórum/Jak kombinovat technickou a základní analýzu při investování?

Jak kombinovat technickou a základní analýzu při investování?

Zajímá mě, jak správně zkombinovat technickou a základní analýzu při investování, protože slyším od různých lidí různé názory na to, co je lepší a jak to vlastně funguje. Mám pocit, že oba přístupy mají své výhody a nevýhody, ale jak je to nejlepší využít v praxi? Technická analýza se mi zdá skvělá pro sledování cenových pohybů a trendů, ale pak je tu ta základní analýza, která se zaměřuje na fundamentální hodnotu společnosti. Jak by tedy mohla jedna metoda podpořit druhou? Například, když zjistím, že akcie nějaké firmy mají dobré fundamenty, měl bych se dívat na technické ukazatele, abych našel ideální čas na nákup? A co když technická analýza ukazuje bearish signály? Jak v tom případě vyhodnotit situaci? Možná bych měl hledat nějakou strategii nebo systém, který by mi pomohl efektivně kombinovat tyto dvě metody, ale vůbec nevím, kde začít. Je nějaký konkrétní postup nebo pravidla, kterými bych se mohl řídit? Jaké nástroje nebo software byste doporučili pro lepší analýzy? Jaké jsou vaše osobní zkušenosti s kombinováním těchto dvou přístupů? Těším se na vaše rady a tipy.

176 slov
1.8 minut čtení
18. 8. 2022
Oldřich Vítek
Oldřich Vítek

Kombinace technické a základní analýzy je fakt dobrý přístup. Základní analýza ti ukáže, jestli je firma solidní investice – koukáš na zisky, dluhy, tržní podíl a tak. Když máš dobrou firmu, použij technickou analýzu na načasování nákupu. Podívej se na grafy, klouzavé průměry, supporty a rezistence.

Pokud technická analýza ukazuje bearish signály, tak se neboj, nemusíš hned panikařit. Možná je lepší počkat, až si trh vyjasní situaci nebo najít jinou vstupní strategii. Někdy to chce trpělivost. Já osobně používám software jako TradingView nebo MetaTrader pro grafy a sledování trendů. Sice to chce čas a praxi, ale výsledky stojí za to.

Jako tip: když najdeš firmu s dobrými fundamenty a technická analýza ji potvrzuje, můžeš mít větší důvěru v investici. Zkrátka hledej synergie mezi těmito přístupy a buď flexibilní v rozhodování.

130 slov
1.3 minut čtení
10. 12. 2023
Hana Lacinová
Hana Lacinová

Kombinace technické a základní analýzy je fakt dobrý přístup. Základní analýza ti dá jasný obrázek o zdraví firmy, jejích výnosech, dluzích a celkovém trhu. Na druhou stranu technická analýza pomáhá určit, kdy do akcií vstoupit nebo z nich vystoupit. Když zjistíš, že firma má super fundamenty, můžeš použít technické ukazatele k určení nejlepšího vstupního bodu. Třeba sledovat klíčové úrovně supportu a rezistence, nebo nějaké indikátory jako RSI, MACD, atd.

Pokud technická analýza ukazuje bearish signály, tak to samozřejmě může znamenat varování. Ale nezapomeň na kontext – pokud je fundament silný a víš, že trh může být krátkodobě pod tlakem, můžeš zvážit nákup i přes tyto signály. Vždycky se snaž udělat vlastní výzkum a nebrat vše za bernou minci.

Ohledně nástrojů – spousta lidí používá platformy jako TradingView pro technickou analýzu a Yahoo Finance nebo Morningstar pro základní analýzu. Osobně si myslím, že mít obě metody v rukávu je skvělá strategie. Hodně štěstí při investování!

152 slov
1.5 minut čtení
22. 8. 2023
Renata Horálková
Renata Horálková