Kombinování aktivních a pasivních investic do ETF
Přemýšlím o tom, jaké faktory bych měl zvážit při kombinaci aktivních a pasivních investic do ETF. Je to vůbec rozumný krok, nebo se spíš doporučuje držet se jen jednoho přístupu? Hlavně bych chtěl vědět, jaký vliv má na celkovou strategii rozdělení mezi aktivní a pasivní investice. Měl bych mít na paměti něco konkrétního ohledně nákladů nebo rizika? A co likvidita? Je dobré mít v portfoliu třeba více než jedno ETF zaměřené na různé trhy či sektory? Jak to může ovlivnit mé výnosy v dlouhodobém horizontu? Taky jsem slyšel, že je důležité sledovat výkonnost těchto investic pravidelně, ale jak často by to mělo být a co vlastně mám kontrolovat? Vlastně mi taky vrtá hlavou, jaké typy aktivních strategií by mohly být nejefektivnější v kombinaci s pasivními investicemi. Vím, že některé ETF mohou mít vyšší poplatky než jiné a to mě zajímá – je lepší jít po nízkých nákladech, nebo může být i dražší varianta rozumnou volbou, pokud nabízí něco navíc? Celkově by mě zajímalo jaký je váš názor na optimalizaci portfolia s ohledem na tyto dva přístupy a zda máte nějaké doporučení pro začínající investory, kteří se snaží najít tu správnou rovnováhu.