Charts.cz/Fórum/Kombinování aktivních a pasivních investic do ETF

Kombinování aktivních a pasivních investic do ETF

Přemýšlím o tom, jaké faktory bych měl zvážit při kombinaci aktivních a pasivních investic do ETF. Je to vůbec rozumný krok, nebo se spíš doporučuje držet se jen jednoho přístupu? Hlavně bych chtěl vědět, jaký vliv má na celkovou strategii rozdělení mezi aktivní a pasivní investice. Měl bych mít na paměti něco konkrétního ohledně nákladů nebo rizika? A co likvidita? Je dobré mít v portfoliu třeba více než jedno ETF zaměřené na různé trhy či sektory? Jak to může ovlivnit mé výnosy v dlouhodobém horizontu? Taky jsem slyšel, že je důležité sledovat výkonnost těchto investic pravidelně, ale jak často by to mělo být a co vlastně mám kontrolovat? Vlastně mi taky vrtá hlavou, jaké typy aktivních strategií by mohly být nejefektivnější v kombinaci s pasivními investicemi. Vím, že některé ETF mohou mít vyšší poplatky než jiné a to mě zajímá – je lepší jít po nízkých nákladech, nebo může být i dražší varianta rozumnou volbou, pokud nabízí něco navíc? Celkově by mě zajímalo jaký je váš názor na optimalizaci portfolia s ohledem na tyto dva přístupy a zda máte nějaké doporučení pro začínající investory, kteří se snaží najít tu správnou rovnováhu.

191 slov
1.9 minut čtení
19. 12. 2024
Markéta Hanzlová
Markéta Hanzlová

Kombinace aktivních a pasivních investic do ETF může být docela rozumný krok, záleží ale na tvých cílech a toleranci rizika. Uvažuj o nákladech, protože aktivní ETF mívají často vyšší poplatky, což ti může snížit výnosy. Na druhou stranu, pokud aktivní strategie dokáže překonat trh, může to být prospěšné. Likvidita je taky důležitá, takže se ujisti, že vybraná ETF jsou dostatečně obchodovaná.

Pokud jde o rozložení mezi různými trhy nebo sektory, může to zvýšit diverzifikaci a potenciální výnosy. Sleduj výkonnost alespoň jednou za čtvrt roku, zaměř se na to, jak se daří jak pasivním, tak aktivním investicím. Zjisti si i, jaké typy aktivních strategií existují – třeba makroekonomické investice nebo hodnotové investování by mohly dobře fungovat vedle pasivních fondů.

Ohledně nákladů – nízké poplatky jsou většinou lepší volba, ale dražší ETF s kvalitními strategiemi nebo speciálním zaměřením mohou stát za úvahu. Celkově bych doporučil začít jednoduše, třeba s jedním nebo dvěma pasivními ETF a později přidávat aktivní strategie podle toho, jak se ti bude dařit a co se naučíš. Drž se toho, co chápeš a co ti sedí.

177 slov
1.8 minut čtení
11. 1. 2025
Dominik Vejvoda
Dominik Vejvoda

Kombinace aktivních a pasivních investic do ETF může být fajn přístup, ale je dobré si uvědomit pár věcí. Na začátku si promysli, jaké máš cíle a jaký rizikový profil. Aktivní investice mají potenciál přinést vyšší výnosy, ale taky větší riziko a často vyšší náklady, takže je důležité sledovat poplatky. U pasivních ETF obvykle platíš nižší poplatky, což je plus, ale nemusíš mít tak vysoké výnosy jako u aktivních strategií. Likvidita je taky důležitá, zejména pokud plánuješ rychlé obchody. Mít víc než jedno ETF zaměřené na různé trhy nebo sektory může pomoct s diverzifikací, což je v dlouhodobém horizontu super. Co se týče sledování výkonnosti, zkus to dělat alespoň jednou za čtvrt roku, aby ses ujistil, že tvůj mix stále odpovídá tvým cílům. A k těm aktivním strategiím – můžeš zkusit něco jako sektorové ETF nebo fondy, co se snaží využít tržní příležitosti. Celkově bych řekl, že klíčem je najít rovnováhu mezi náklady a výnosy a mít přehled o tom, co děláš.

161 slov
1.6 minut čtení
24. 1. 2025
Eva Pernicová
Eva Pernicová