Charts.cz/Fórum/Jak vybrat ten správný ETF pro začínající investory?

Jak vybrat ten správný ETF pro začínající investory?

Mám dotaz ohledně výběru ETF, protože jsem úplný nováček v investování a chci se ujistit, že dělám správná rozhodnutí. Vím, že ETF jsou skvělou volbou pro diverzifikaci a snížení rizika, ale jak je vlastně vybrat? Jaké faktory bych měl brát v úvahu? Například, co říkáte na poplatky? Je důležité se dívat na TER nebo i další náklady? A co výkon fondu v minulosti? Je to dobrý ukazatel pro budoucnost, nebo spíš ne? Zajímalo by mě také, jaký typ ETF by byl nejlepší pro někoho, kdo začíná s menším kapitálem. Mám se zaměřit na akciové ETF, nebo raději do něčeho jiného jako jsou dluhopisy nebo komodity? A co třeba tematická ETF jako technologie nebo zelená energie? Máte nějaké konkrétní tipy na ETF, které jsou vhodné pro začátečníky? Jak moc je důležitá likvidita ETF a jak to ovlivňuje mé investice? Děkuju za všechny rady a tipy, doufám, že mi pomůžete udělat první krok do světa investic!

154 slov
1.5 minut čtení
20. 1. 2023
Richard Konečný
Richard Konečný

Když vybíráš ETF jako začátečník, tak je dobrý zaměřit se na pár klíčovejch věcí. Poplatky jsou fakt důležitý, koukni na TER, ale nezapomeň i na další náklady jako třeba transakční poplatky. Čím nižší poplatky, tím víc peněz ti zůstane v kapse.

Dívání se na historický výkon může být zajímavý, ale neber to jako záruku budoucích výsledků. Můžeš mít ETF, co minulost měla skvělou a pak to spadne. Takže spíš hledej stabilní fondy s dobrou historií a pověstí.

Co se týče typu ETF, pro začátečníka bych doporučil akciový ETF, ideálně indexový fond jako S&P 500 nebo něco podobného. Dluhopisy můžou být fajn na vyvážení rizika, ale akcie většinou nabízejí víc potenciálu na růst. Tematický ETF může být zajímavý, ale pozor na volatilitu - technologie nebo zelená energie můžou hodně kolísat.

Když už mluvíme o likviditě, snaž se vybírat ETF s vyšším objemem obchodování. To ti usnadní prodej bez velkého skluzu v ceně. Vždycky je lepší mít něco likvidního.

Jaký konkrétní ETF? Zkus něco jako VOO (Vanguard S&P 500) nebo IVV (iShares S&P 500). Jsou to fajn volby pro začátečníky. A hlavně si dej pozor na to, abys měl přehled o tom, do čeho investuješ. Držím palce!

191 slov
1.9 minut čtení
11. 12. 2022
Elena Jahodová
Elena Jahodová

Jasně, ETF jsou super pro začátečníky. Když vybíráš, určitě koukej na poplatky, jako je TER, to hodně ovlivní tvůj zisk. Menší poplatky = víc peněz pro tebe. Na výkon fondu v minulosti se dívej, ale nezapomeň, že to není nějaká záruka do budoucna. Začít s akciovými ETF je fajn, protože mají historicky nejlepší výnosy, ale klidně můžeš přidat i něco z dluhopisů pro vyváženost. Tematická ETF, jako jsou technologie nebo zelená energie, můžou být zajímavé, ale většinou jsou riskantnější, tak s tím opatrně.

Určitě koukej i na likviditu – čím víc likvidní ETF, tím snazší je nakupovat a prodávat bez velkých rozdílů v cenách. A nakonec nějaké tipy? Zkus třeba S&P 500 ETF nebo MSCI World, ty jsou dost populární a bezpečné pro začátečníky. Hlavně se nenech odradit a začni třeba s menším kapitálem, časem se to naučíš!

139 slov
1.4 minut čtení
28. 8. 2023
Jiří Rozsypal
Jiří Rozsypal