Charts.cz/Fórum/Jak moc by mělo být ETF v mé investiční strategii?

Jak moc by mělo být ETF v mé investiční strategii?

Mám takový dotaz, který mi vrtá hlavou už delší dobu ohledně investování do ETF. Na internetu se toho píše dost a já se snažím zjistit, kolik různých ETF bych vlastně měl mít ve svém portfoliu, aby to bylo dobře diverzifikované. Vím, že diverzifikace je klíčová, aby se minimalizovalo riziko a já se snažím vyvarovat toho, abych vsadil všechno na jednu kartu. Ale jak to vlastně funguje v praxi? Myslím, že čím více ETF budu mít, tím lépe, ale je to opravdu tak? Zajímalo by mě, jestli existuje nějaké doporučené množství nebo skupiny ETF, které bych měl sledovat. Ať už jde o akciové fondy, dluhopisové nebo třeba komodity. Měla by ta různorodost pokrývat různé sektory a regiony? A co třeba tematické ETF, mají smysl do portfolia zahrnout? Jak bych měl přistupovat k poměru mezi různými typy ETF, abych vytvořil silnou a odolnou investici? Také by mě zajímalo, jestli je lepší mít víc fondů od různých správců nebo se spolehnout na pár stabilních? Jak tedy najít ten správný balanc? Rád bych slyšel názory někoho zkušenějšího v tomto oboru.

176 slov
1.8 minut čtení
8. 12. 2023
Josef Prokop
Josef Prokop

Diverzifikace je fakt důležitá, když se do ETF pouštíš. Měl bys mít mix různých typů ETF – akciových, dluhopisových, a klidně i nějaké komodity. Tím rozložíš riziko, když jedna oblast zrovna nefrčí. Doporučuje se mít tak 5-10 různých ETF, ale záleží na tom, kolik peněz chceš investovat. Vždycky je dobrý pokrýt různé sektory a regiony, protože to ti pomůže vyhnout se problémům s konkrétními trhy. Tematický ETF může být zajímavá volba, ale opatrně – můžeš se dostat do pasti na jedno téma. Co se týče správců, je lepší mít pár solidních fondů než hromadu průměrných. Všechny tyhle kombinace ti pomůžou najít ten správný balanc a vytvořit odolné portfolio.

108 slov
1.1 minut čtení
6. 10. 2024
Patrik Havlík
Patrik Havlík

Pokud jde o ETF, diverzifikace je fakt důležitá, ale nemusíš mít tisíc ETF, aby ses cítil bezpečně. V zásadě platí, že pár dobře vybraných ETF ti může pokrýt hodně různých sektorů a regionů. Například, můžeš mít jedno ETF na americké akcie, druhý na evropské a třetí na emerging markets. K tomu nějaké dluhopisové ETF a třeba i komodity jako zlato nebo ropu.

Co se týče počtu, tak 5-10 různých ETF by mohlo být dobrý start. Tematické ETF mají smysl, ale dej si pozor, aby to nebylo moc úzké zaměření, protože pak to moc diverzifikované nebude.

Ohledně správců – mít víc fondů od různých správců ti dodá větší pocit jistoty v případě, že by jeden z nich měl problémy. Jen se snaž nezaplést se do nějakého excesivního počtu a nemít pak problém se sledováním výkonu. Celkově je dobré najít balanc mezi rozmanitostí a jednoduchostí – aby ses netopil v informacích.

Na závěr: sleduj náklady na správu a výkonnost těch ETF, a pokud možno investuj s dlouhým horizontem. Každý mesíc nebo čtvrtletí si pak portfolia projdi a případně upravuj poměry. Tak se ti může podařit vytvořit silné a odolné portfolio.

188 slov
1.9 minut čtení
29. 1. 2025
Karolína Vaculíková
Karolína Vaculíková