Charts.cz/Fórum/Které dividendové akcie mají teď nejlepší návratnost?

Které dividendové akcie mají teď nejlepší návratnost?

Investování do dividendových akcií je pro mě jednou z nejzajímavějších možností, jak si vytvořit pasivní příjem a zároveň podpořit stabilní společnosti. V poslední době jsem se začal více zajímat o to, které dividendové akcie mají aktuálně nejlepší návratnost. Chtěl bych se s vámi podělit o své úvahy a také získat vaše názory a doporučení. Jaké společnosti podle vás v současnosti nabízejí atraktivní dividendy? Zaznamenali jste nějaké trendy, které by mohly naznačovat, že některé akcie budou mít lepší výnos než jiné? Zajímá mě nejen procento výnosu, ale také stabilita těchto dividend v čase a jaké faktory by mohly ovlivnit jejich vyplácení v budoucnosti. Také bych rád věděl, jestli je lepší investovat do komerčně známých firem nebo zkoušet méně známé společnosti, které mohou překvapit. Případně, co říkáte na aktuální ekonomickou situaci a její dopad na dividendové platby? Slyšel jsem o několika firmách, které plánují zvýšit své dividendy, ale zároveň mám obavy z volatility trhu. Jak to vidíte vy? Co byste doporučili začínajícím investorům jako jsem já? Očekávám vaše tipy a rady na akcie, které by mohly být zajímavou volbou pro investici s ohledem na dividendy.

183 slov
1.8 minut čtení
1. 2. 2023
Radka Balounová
Radka Balounová

Dividendy jsou skvělý způsob, jak si udělat pasivní příjem. Takže pokud hledáš akcie s dobrou návratností, koukni na firmy jako AT&T, Coca-Cola nebo Procter & Gamble. Tyto společnosti mají dlouhou historii vyplácení stabilních dividend, což je plus. Zajímavé je i to, že některé menší firmy teď zvyšují dividendy a můžou překvapit. Ale dej pozor na to, jak se vyvíjí ekonomika – inflace a úrokové sazby můžou ovlivnit schopnost firem platit dividendy. Doporučil bych se dívat na výplatní poměr a stabilitu zisků. A jestli máš strach z volatility, možná se zaměř na větší známé společnosti, ty jsou obvykle stabilnější. Každopádně, diversifikuj portfolio a nesázej všechno na jednu kartu.

107 slov
1.1 minut čtení
30. 1. 2024
Marek Švanda
Marek Švanda

Návratnost dividendových akcií se teď hodně liší, ale některé firmy vynikají. Například společnosti jako AT&T nebo ExxonMobil mají tradičně vysoké dividendy a v poslední době je i zvyšují. Je dobrý mít na paměti, že stabilita dividend není jen o procentu, ale taky o historii firmy – ty co mají dlouhou historii vyplácení a zvyšování dividendy jsou většinou bezpečnější. Co se týče méně známých firem, tam můžeš narazit na zajímavé příležitosti, ale většinou je to riskantnější. Když si vybíráš akcie, sleduj ekonomickou situaci, inflaci a úrokové sazby, ty faktory můžou dost zamíchat kartami. Zároveň si dej pozor na volatilitu trhu, teď je to dost nevyzpytatelné. Pro začínající investory bych doporučil diversifikaci a nehrnout se do jedné akcie. Dobrý mix mezi známými a menšími firmami může být klíčový.

126 slov
1.3 minut čtení
2. 5. 2024
Petra Janková
Petra Janková