Charts.cz/Fórum/Jaký mix aktiv bych měl mít pro stabilní pasivní příjem?

Jaký mix aktiv bych měl mít pro stabilní pasivní příjem?

Když se člověk pustí do vytváření pasivního příjmu, často se mu v hlavě honí otázka, jaký vlastně zvolit mix aktiv. Vím, že existuje spousta možností, jako jsou akcie, nemovitosti nebo třeba kryptoměny a NFT. Ale jak to všechno poskládat dohromady? Mám investovat víc do dividendových akcií, které mi mohou pravidelně přinášet nějaké peníze, nebo se zaměřit na nemovitosti, které se dají pronajímat? A co ty kryptoměny? Mám je zahrnout do svého portfolia, i když je to dost riskantní? Jak moc by měl být můj mix diverzifikovaný? Je lepší mít hodně různých typů aktiv, nebo se soustředit na pár osvědčených? Chci mít stabilní příjem, ale zároveň nechci být na jedné kartě. Jaké jsou vaše zkušenosti a tipy? Chtěl bych slyšet názory od vás, co už máte něco našetřeno a víte, jak to funguje. Jaký poměr mezi různými aktivy byste doporučili pro někoho, kdo chce mít nějaký pravidelný příjem a zároveň si udržet přehled o svých investicích? Je možné dosáhnout stabilního příjmu bez toho, abych musel pořád sledovat trhy a bát se o své peníze? Děkuju za jakékoliv rady.

177 slov
1.8 minut čtení
2. 3. 2024
Daniela Světlíková
Daniela Světlíková

Když to vezmu kolem a kolem, tak pro stabilní pasivní příjem bych šel spíš do rozumné kombinace. Určitě doporučuji mít nějaké dividendové akcie, ty ti dají pravidelný příjem a jsou celkem stabilní. Pak nemovitosti, pokud máš možnost si je pořídit, pronájem ti může také pěkně vydělávat, ale je to práce navíc, takže se na to připrav. Co se týče kryptoměn, to je fakt riskantní záležitost, ale pár procent portfolia tam můžeš dát, pokud chceš zkusit štěstí. Důležité je diversifikovat, takže bych nešel all-in do jednoho typu aktiva. Možná nějakých 50-60% akcie, 30% nemovitosti a zbytek něco jako krypta nebo komodity. Sleduj to občas, ale nemusíš každý den nervovat. Rozumný mix ti může pomoct udržet stabilitu a přitom si udržet nějakou tu kontrolu nad svým příjmem.

125 slov
1.3 minut čtení
15. 6. 2024
Libor Hlaváč
Libor Hlaváč

Jasně, tohle je věčná otázka. Když chceš stabilní pasivní příjem, nejlepší je rozložit to mezi víc typů aktiv. Mě třeba funguje mix dividendových akcií a nemovitostí. Akcie ti dají ty pravidelný výplaty a nemovitosti zase zajistí stabilní příjem z nájmů.

Kryptoměny bych do toho moc nesmíchal, jsou dost volatilní a rizikový. Můžeš mít nějaký malý podíl pro spekulaci, ale ne příliš. Co se týče diverzifikace, tak raději mít víc různých aktiv, než se spolehnout jen na jedno. To ti dodá klid v duši, když jedno klesne, ostatní by měly držet.

Osobně bych doporučil třeba 60% do dividendových akcií, 30% do nemovitostí (ideálně pronajímatelné) a zbytek na nějakou tu spekulaci jako krypta nebo ETF. A jo, dá se to udělat tak, aby ses nemusel denně starat o trhy – stačí nastavit automatické investice nebo si nechat spravovat portfolio odborníky. Takže to shrnu: diverzifikuj, zaměř se na stabilní příjmy a občas mrkni na trendy. To by mohlo fungovat.

154 slov
1.5 minut čtení
25. 4. 2024
Jindřiška Kašparová
Jindřiška Kašparová