Charts.cz/Fórum/Jak se úrokové sazby promítají do cen dluhopisů?

Jak se úrokové sazby promítají do cen dluhopisů?

Nedávno jsem se začal zajímat o investování a tak nějak mi došlo, že úrokové sazby a dluhopisy spolu asi hodně souvisí. Zjistil jsem, že když úrokové sazby rostou, ceny dluhopisů klesají, a naopak. Ale proč to tak je? Jaký to vlastně má dopad na investory? Myslím si, že by bylo fajn pochopit, jak to celé funguje. Zajímalo by mě, co vlastně způsobuje, že se ceny dluhopisů mění v závislosti na těchto sazbách. Může mi někdo vysvětlit, jak přesně se to promítá do trhu? A co třeba z pohledu různých typů dluhopisů? Platí to pro všechny stejně, nebo jsou nějaké výjimky? Jaké jsou tedy hlavní faktory, které ovlivňují tuto dynamiku? Také bych chtěl vědět, jestli je lepší investovat do dluhopisů v době nízkých úrokových sazeb nebo naopak, jak to vidíte vy? Díky za každou radu!

134 slov
1.3 minut čtení
13. 1. 2025
Antonín Hlaváč
Antonín Hlaváč

Když úrokové sazby rostou, tak dluhopisy, co už jsou na trhu, mají nižší atraktivitu, protože nový dluhopis s vyšším úrokem je pro investory zajímavější. Takže ti investoři začnou prodávat ty staré dluhopisy s nižším výnosem a tím se jejich cena snižuje. Naopak, když úrokové sazby klesají, staré dluhopisy s vyššími úroky jsou víc žádané, takže jejich ceny rostou.

Důležité je si uvědomit, že tohle platí obecně pro všechny dluhopisy, ale různé typy (např. státní vs. korporátní) můžou reagovat jinak na změny sazeb v závislosti na riziku a stabilitě. Když jsou nízké úrokové sazby, může to být fajn doba na investování do dluhopisů, protože by se mohly v budoucnu zhodnotit, ale zase je tam větší riziko, že nebudou moc vydělávat. Takže to chce zvážit podle aktuální situace na trhu a svých investičních cílů.

132 slov
1.3 minut čtení
1. 1. 2025
Jakub Kašpar
Jakub Kašpar

Úrokové sazby mají na ceny dluhopisů fakt zásadní vliv. Když úrokové sazby rostou, nově vydané dluhopisy nabízejí vyšší výnos. To znamená, že stávající dluhopisy, které platí nižší úrok, jsou méně atraktivní. Investoři je tedy prodávají a tím jejich cena klesá. Obráceně, když úrokové sazby klesají, stávající dluhopisy s vyšším úrokem jsou více žádané a jejich cena roste. Takže to je jako soutěž mezi starými a novými dluhopisy.

Z pohledu různých typů dluhopisů – ano, platí to víceméně pro všechny, ale dlouhodobé dluhopisy jsou citlivější na změny úrokových sazeb než krátkodobé. Takže jestli investuješ do dlouhých dluhopisů, můžeš mít větší volatilitu.

Co se týče investování v nízkých nebo vysokých sazbách – v nízkých sazbách můžeš koupit dluhopisy a těšit se z jejich výnosu, ale pak hrozí riziko, že ceny budou klesat, když sazby vzrostou. Naopak v době vysokých sazeb můžeš mít menší výnosy na začátku, ale ceny dluhopisů by mohly být stabilnější, pokud by sazby už dál nerostly.

Hlavní faktory tu jsou: změny v ekonomice, inflace a rozhodnutí centrálních bank. Dobře si to promysli a třeba se podívej na různé scénáře, jak to může ovlivnit tvou investici.

185 slov
1.9 minut čtení
21. 1. 2025
Milan Žemlička
Milan Žemlička