Charts.cz/Fórum/Měly by být v dluhopisovém portfoliu i evropské dluhopisy?

Měly by být v dluhopisovém portfoliu i evropské dluhopisy?

Zajímalo by mě, jestli je rozumné mít v dluhopisovém portfoliu také evropské dluhopisy. Slyšel jsem, že americké trhy jsou teď dost silné a investoři se na ně hodně zaměřují, ale zároveň mi přijde, že Evropa má taky co nabídnout. Jaké jsou výhody evropských dluhopisů v porovnání s těmi americkými? Může to být dobrá diverzifikace nebo je lepší zůstat jen u domácích a amerických investic? Co třeba rizika spojená s evropskými ekonomikami, jako je volatilita eurozóny nebo politická nejistota? A co úrokové sazby v Evropě? Jak to ovlivňuje výnosy z těchto dluhopisů? Rád bych slyšel názory ostatních, kteří mají zkušenosti s evropskými dluhopisy, jak to vidíte vy? Myslíte si, že by měly být součástí každého portfolia, nebo je lepší se jim vyhnout a raději investovat jinam?

125 slov
1.3 minut čtení
30. 12. 2024
Pavla Hrdá
Pavla Hrdá

Tak já myslím, že mít v portfoliu evropské dluhopisy je určitě rozumný krok. Americký trh je sice silný, ale Evropa má taky svoje výhody. Třeba diverzifikace – když máš dluhopisy z různých regionů, můžeš snížit riziko. Sice je pravda, že eurozóna se potýká s nějakou politickou nejistotou a volatilita tam může být vyšší, ale zase některé evropské státy mají dobrý rating a stabilní ekonomiku.

Co se týče úrokových sazeb, tak ty v Evropě jsou teď docela nízké, což znamená, že výnosy z dluhopisů můžou být menší než v USA. Na druhou stranu, pokud se situace změní a sazby vzrostou, tak by evropské dluhopisy mohly zhodnotit.

Zkrátka, pokud chceš mít vyvážené portfolio, tak bych evropské dluhopisy rozhodně nevylučoval. Může to být dobrá cesta jak rozložit riziko a získat něco navíc.

128 slov
1.3 minut čtení
1. 1. 2025
Marek Hora
Marek Hora

Jasně, evropský dluhopisy můžou mít smysl. Mít v portfoliu i něco z Evropy je fajn pro diverzifikaci. Americký trh je sice silnej, ale Evropa má taky hodně co nabídnout – třeba stabilní státy jako Německo nebo Nizozemsko. Tyhle dluhopisy často přinášejí nižší výnosy, ale zase bývají považovaný za bezpečnější.

Rizika jako volatilita eurozóny nebo politická nejistota jsou realita, to se nedá popřít. Ale pokud investuješ do různých zemí, můžeš tyhle rizika trošku vyrovnat. A co se týče úrokových sazeb, ty jsou teď v Evropě dost nízký, což sráží výnosy dolů. Ale zase to může znamenat příležitost, pokud by se situace zlepšila.

Celkově bych řekl, že mít část portfolia v evropských dluhopisech je rozumné rozhodnutí, pokud chceš rozložit riziko a nejen spoléhat na Ameriku. Je dobrý mít v tom mixu víc než jen jednoho koně.

133 slov
1.3 minut čtení
31. 10. 2024
Kristýna Šilhavá
Kristýna Šilhavá