Charts.cz/Fórum/Jak zjistím, jestli je NFT dobrá investice?

Jak zjistím, jestli je NFT dobrá investice?

Zajímá mě, jak se dá zjistit, jestli je NFT dobrá investice nebo ne. Už jsem slyšel o tom, že NFT mohou být výhodné a přinést slušný zisk, ale mám z toho trochu strach. Co všechno bych měl zvážit, než se do toho pustím? Jaké faktory bych měl brát v potaz, abych si byl jistý, že investice do NFT nebude jen vyhozené peníze? Je důležité věnovat pozornost konkrétním projektům a jejich vývojářům, nebo spíš sledovat trendy na trhu? A co cena? Jak zjistím, jestli je cena daného NFT přiměřená a nezaplatím za něco, co v budoucnu ztratí hodnotu? Mám také přemýšlet o tom, jak dlouho hodlám dané NFT držet a zda vůbec existuje nějaký reálný trh pro jeho prodej? Jaké jsou nejlepší způsoby, jak se dozvědět více o konkrétních NFT projektech a co všechno bych si měl prostudovat, než se rozhodnu investovat? Nechci se nechat nachytat na nějaký podvod nebo hloupou investici. Existují nějaké osvědčené tipy nebo rady od lidí, kteří už v NFT investují a mají s tím zkušenosti? Jakýkoliv názor nebo osobní příběh by mi moc pomohl lépe se orientovat v tomhle komplikovaném světě NFT. Děkuju.

187 slov
1.9 minut čtení
19. 7. 2024
Vlastimil Konečný
Vlastimil Konečný

Takže, když chceš investovat do NFT, zaměř se na pár věcí. První je projekt – zjisti, kdo za ním stojí, jaké mají zkušenosti a co už udělali. Koukni se na komunitu kolem projektu. Silná a aktivní komunita může být dobrým znamením. Pak sleduj trendy v NFT světě, co se prodává, co frčí. Cena je důležitá – porovnej podobné NFT a zjisti, jestli ta tvoje není nějak moc přehnaná. Mysli taky na to, jak dlouho chceš NFT držet; někdy se vyplatí počkat a neprodávat hned. Když už chceš koupit, podívej se na trhy jako OpenSea nebo Rarible a zkontroluj historii cen. A hlavně se nenech nachytat na hype, radši si udělej vlastní průzkum. Dobré jsou i fóra nebo sociální sítě, kde lidi sdílí zkušenosti. Drž se zpátky od rychlých zisků a buď opatrný.

132 slov
1.3 minut čtení
11. 6. 2024
Václav Khýr
Václav Khýr

No, tak jo, tady je pár věcí, co bys měl zvážit. První věc je, zkoumat konkrétní projekty a jejich vývojáře. To je hodně důležitý, protože pokud za tím stojí zkušení lidé nebo známé značky, tak je to větší šance, že to bude mít hodnotu. Pak se podívej na komunitu – silná a aktivní komunita okolo projektu může znamenat, že NFT nebudou zapomenutý.

Sleduj trendy na trhu, to je taky klíčový. Podívej se na úspěšné projekty, co se prodávají dobře a proč. Ale bacha na FOMO (fear of missing out) – neinvestuj jen proto, že to dělají všichni.

Co se týče ceny, tak zkus zjistit historii prodejů daného NFT nebo podobných kousků. Když vidíš nějaký skok v ceně, snaž se pochopit proč. A určitě si promysli, jak dlouho to chceš držet; některé NFT jsou spíš na krátkodobý spekulace a jiný zase na dlouhodobější investice.

Jo a nezapomeň na rizika. Trh s NFT je dost volatilní a můžeš rychle ztratit peníze. Takže si dej pozor na podvody a radši investuj jen tolik, kolik si můžeš dovolit ztratit.

Pro více informací koukni na různé fóra nebo Youtube kanály zaměřený na NFT – tam najdeš spoustu rad od lidí s praxí.

194 slov
1.9 minut čtení
6. 1. 2025
Jana Brychtová
Jana Brychtová