Proč diverzifikovat investice, když mohu vsadit na jednu akcii?
Nedávno jsem přemýšlel o tom, jaké to je, když se člověk rozhodne investovat do akcií a má možnost vsadit na jednu konkrétní akcii, která se mu zdá jako zlatý důl. Zní to lákavě, že? Místo toho, abych se trápil s tím, jak rozložit své peníze mezi několik různých investic, proč bych se měl vlastně namáhat s diverzifikací? Co když ta jedna akcie, kterou si vyberu, vystřelí vzhůru a udělám obrovské zisky? Proč tedy nezahrnout všechny své peníze do této jediné akcie a nezbohatnout rychle? Vždyť spousta lidí říká, že v investování platí: čím víc riskuješ, tím víc můžeš získat. Ale na druhou stranu slyším také varování o tom, jak je důležité rozložit riziko a mít portfolio složené z různých typů aktiv. Jak to tedy je? Je skutečně nutné mít více než jednu akcii v portfoliu? Co když je ta moje vybraná akcie stabilní a má dobré vyhlídky? Proč bych měl riskovat s jinými investicemi, když mám pocit, že jsem našel svého favorita? A co když se něco stane a ta akcie klesne – nebo ještě hůř – zkrachuje? To by mě přece mohlo finančně zruinovat. Myslím si, že by mě zajímaly názory ostatních. Jak vy vnímáte důležitost diverzifikace investic? Je to opravdu tak zásadní krok pro úspěch ve světě investování?