Charts.cz/Fórum/Jak začít investovat do NFT a na co si dát pozor?

Jak začít investovat do NFT a na co si dát pozor?

Zajímá mě, jak vlastně začít s investováním do NFT. V poslední době se o tom hodně mluví, ale já vůbec nevím, kde začít. Jaké platformy jsou nejlepší pro nákup NFT? Mám si vybrat nějaké konkrétní umělce nebo projekty, které jsou populární, nebo je lepší hledat něco méně známého, co by mohlo mít potenciál? A co se týče ceny – jak zjistím, jestli je cena rozumná? Slyšel jsem, že některé NFT se dají koupit doslova za pár dolarů, ale stejně tak i za miliony. Jak poznám, jestli do toho mám jít? Potom tu jsou otázky ohledně bezpečnosti – jak se chránit před podvody a ztrátou peněz? Mám si vytvořit peněženku na kryptoměny a jak ji zabezpečit? A co když chci prodat NFT, které jsem koupil? Jak to funguje? Je nějaký specifický čas na prodej nebo je to čistě na mně? Nebo je lepší držet NFT dlouhodobě v naději, že jejich cena poroste? Rád bych se dozvěděl i o poplatcích spojených s nákupem a prodejem – jsou nějaké skryté náklady, na které bych si měl dát pozor? Celkově mi přijde tenhle svět dost zmatený a rád bych měl nějaký jasnější obrázek o tom, jak začít. Děkuji za tipy a rady!

198 slov
2 minut čtení
28. 8. 2024
Dana Stehlíková
Dana Stehlíková

Takže, investování do NFT může být dost matoucí, ale tady je pár tipů. První věc, co potřebuješ, je peněženka na kryptoměny – většina lidí používá Metamask nebo jiný typ peněženky. Ta ti umožní nakupovat a uchovávat NFT. Pak si vyber platformu, jako je OpenSea nebo Rarible, kde můžeš nakupovat. Tyhle stránky mají široký výběr, ale bacha na poplatky za transakce (gas fees), které můžou být dost vysoké.

Když vybíráš NFT, klidně se podívej na známé umělce, ale můžeš zkusit i méně známé projekty – někdy najdeš skvělý potenciál. Sleduj trendy a komunitu kolem projektů na sociálních sítích. Co se cen týče, zjisti si historii prodeje daného NFT a porovnávej s podobnými kusy.

Bezpečnost je super důležitá. Nikdy nesdílej soukromé klíče a buď opatrný na phishingové útoky. Až budeš chtít prodat, můžeš to udělat kdykoliv, ale buď si vědom tržních podmínek - někdy je lepší počkat. Dlouhodobé držení má smysl, pokud si myslíš, že cena poroste.

A pozor na skryté náklady – kromě poplatků za transakce můžeš narazit i na provize při prodeji NFT. Takže sleduj všechno pečlivě a hodně štěstí!

178 slov
1.8 minut čtení
4. 1. 2025
Dominik Kovařík
Dominik Kovařík

S investováním do NFT je to trochu jako s jakoukoli jinou investicí, chce to si projít pár základních věcí. Nejprve, všechny NFT koupíš na nějaké platformě, jako je OpenSea, Rarible nebo Foundation. Tyhle jsou dost populární a máš tam širokou nabídku. Co se týče umělců a projektů, je dobrý mít na paměti, že známější věci mají větší cenu, ale i méně známé projekty můžou mít potenciál. Zkus hledat něco, co ti přijde zajímavý nebo má dobrou komunitu.

Ceny NFT jsou hodně variabilní. Někdy je těžký říct, jestli je cena rozumná – sleduj, co se prodává kolem a jaký je trend v daným segmentu. Určitě si dej bacha na podvody, vždycky zkontroluj, kdo projekt stojí, a jestli má nějakou historii. Bezpečnost je klíčová - peněženku si vytvoř na nějakým prověřeným místě (třeba MetaMask) a zabezpeč ji silným heslem a dvoufázovým ověřením.

Když chceš prodat NFT, můžeš to udělat kdykoliv. Ale klidně to můžeš držet delší dobu – někteří lidé čekají na zhodnocení. Co se poplatků týče, tak počítej s poplatky za mintování a transakce na blockchainu. Můžeš narazit i na skryté náklady při prodeji. Celkově je dobrý se v tom trochu orientovat a sledovat trendy. Hodně štěstí!

194 slov
1.9 minut čtení
17. 1. 2025
Stanislav Kysela
Stanislav Kysela