Charts.cz/Fórum/Na co si dát pozor při výběru správné kryptoměny?

Na co si dát pozor při výběru správné kryptoměny?

Přemýšlím o investování do kryptoměn, ale mám z toho docela obavy. Je to přece jenom hodně nová a volatilní oblast. Na co bych si měl dávat pozor, když vybírám konkrétní kryptoměnu? Co všechno bych měl zvážit? Slyšel jsem o různých projektech a některé vypadají slibně, ale jak poznat, které z nich jsou opravdu solidní a na kterých bych mohl ztratit? Jak důležitá je technologie za kryptoměnou a její tým? Má smysl se dívat na historické výkony těchto mincí nebo je lepší se soustředit na budoucí potenciál? Měl bych brát v úvahu i komunitu okolo daného projektu? A co regulace a bezpečnost – jak moc by mělo záležet na tom, zda je kryptoměna schválená nějakými úřady nebo má nějakou formu ochrany pro investory? Jaké jsou varovné signály, které by mi měly říct, že to není dobrá investice? Taky přemýšlím, jak velký podíl z mého portfolia bych měl do kryptoměn dát. Je lepší mít rozložené investice nebo se soustředit na pár vybraných mincí? A poslední věc, jak poznám, kdy je vhodný čas koupit nebo prodat? Mám prostě pocit, že to není tak jednoduché, jak se zdá. Doufám, že mi někdo poradí.

189 slov
1.9 minut čtení
24. 7. 2023
Jan Sedláček
Jan Sedláček

Kdybych měl radit ohledně výběru kryptoměn, tak určitě začni tím, že se podíváš na projekt a jeho tým. Kdo je za tím? Jsou to odborníci nebo jen parta kluků, co chtějí vydělat? Technologie je taky klíčová – co ten projekt vlastně dělá a jak je to inovativní? Historické výkony sice můžou něco naznačit, ale spíš bych koukal do budoucnosti a co slibují. Komunita kolem projektu je důležitá, pokud je aktivní a podporuje projekt, je to dobré znamení.

Regulace a bezpečnost? To radši neignoruj. Pokud má nějakou formu schválení nebo pojistky pro investory, tak to může být plus. Varovné signály – když se něco zdá příliš dobré na to, aby to byla pravda, tak si dej bacha.

Jak moc investovat? Rozložení portfolia se vyplatí, nedávej všechno do jedné krypto košíku. A co se týče načasování – to je těžké. Sleduj trh, zprávy a hlavně nebuď panic a nesnaž se koupit na dně nebo prodávat na vrcholu. Měj nějaký plán a drž se ho. Je to fakt složitější, než se zdá.

169 slov
1.7 minut čtení
21. 10. 2022
Dominik Volf
Dominik Volf

Když vybíráš kryptoměnu, tak se určitě zaměř na technologii, co za ní stojí. Je dobré koukat na whitepaper projektu, zjistit, jaký problém řeší a jestli má nějakou reálnou aplikaci. Tým je taky klíčovej, koukni se, kdo za tím stojí, jestli mají zkušenosti v oboru a jestli jsou aktivní v komunitě. Historické výkony můžou něco napovědět, ale spíš sleduj budoucí potenciál a plány na vývoj. Komunita hraje velkou roli, čím víc lidí projekt podporuje, tím líp. Regulace jsou důležitý, pokud je něco schválený úřady, může to přidat na důvěryhodnosti, ale ne vždy to znamená bezpečnou investici. Varovný signály? Když projekt vypadá moc dobře na to, aby to byla pravda nebo když má podezřele malou aktivitu na sociálních sítích. Ohledně portfolia, rozložení je fajn, ale nezapomínej na kvalitní výběr pár mincí spíš než se snažit nakoupit všechno. A co se týče načasování nákupu a prodeje – sleduj trh a snaž se vyhnout panice nebo euforii, to většinou končí špatně. Investuj jen tolik, kolik si můžeš dovolit ztratit.

165 slov
1.7 minut čtení
19. 2. 2024
Jan Procházka
Jan Procházka