Charts.cz/Fórum/Které ETF byste doporučili pro dlouhodobé investice?

Které ETF byste doporučili pro dlouhodobé investice?

Zdravím všechny, chtěl bych se vás zeptat na jednu věc ohledně investování do ETF. V poslední době se hodně mluví o ETF jako o skvělé možnosti pro dlouhodobé investice, ale přiznám se, že v tom mám trochu zmatek. Zajímalo by mě, jaká jsou vaše doporučení na konkrétní ETF, která mohou být vhodná pro investory, kteří plánují zainvestovat na delší dobu a nechtějí příliš riskovat. Myslím, že bych rád investoval do něčeho stabilního a spolehlivého, co má dobrý potenciál na růst v budoucnu. Můžete prosím uvést i důvody, proč byste právě ta či ona ETF doporučili? Něco, co by mohlo poskytnout dobrou diverzifikaci a přitom mít nízké náklady na správu, by bylo také fajn. Jaké jsou vaše zkušenosti s různými sektorovými nebo indexovými ETF? Jaké jsou klíčové faktory, které bych měl při výběru zohlednit? A co třeba likvidita nebo měsíční poplatky? Byl bych rád za jakékoli tipy a rady – děkuji moc!

151 slov
1.5 minut čtení
28. 1. 2025
Andrea Pražáková
Andrea Pražáková

Takže, pokud hledáš něco pro dlouhodobé investice, určitě bych se podíval na ETF jako je SPDR S&P 500 ETF (SPY) nebo Vanguard Total Stock Market ETF (VTI). Tyhle fondy ti dají širokou expozici na americký akciový trh a mají nízké poplatky. Pro stabilitu bych doporučil i nějaké dividendové ETF, třeba Vanguard Dividend Appreciation ETF (VIG). Tyhle fondy investují do společností, které pravidelně vyplácí dividendy, což může být fajn pro reinvestici nebo pasivní příjem.

Důležité je koukat na likviditu, aby se dalo snadno obchodovat, a taky na náklady na správu. Většina z těchto ETF má poměrně nízké náklady, což je super pro dlouhodobé investice. Pokud chceš diversifikaci, tak můžeš zkusit i nějaké mezinárodní ETF, třeba iShares MSCI ACWI ETF (ACWI), který pokrývá akcie z celého světa.

Osobně jsem měl dobré zkušenosti s těmi hlavními indexovými fondy. Mám pocit, že při dlouhodobém horizontu to je solidní volba. Hlavně si víc nastuduj ty poplatky a výkonnost, ať nedopadneš jako já s nějakým drahým fondem, co moc neroste.

162 slov
1.6 minut čtení
4. 2. 2025
Josef Suchý
Josef Suchý

Když hledáš ETF pro dlouhodobé investice, tak doporučuji zaměřit se na nějaké indexové fondy. Například S&P 500 ETF (jako SPY nebo VOO) jsou super, protože sledují 500 největších amerických firem, což ti dává pěknou diverzifikaci a historicky solidní výnosy. Pak je tu ještě MSCI World ETF, co pokrývá akcie z různých zemí, což je taky fajn pro rozložení rizika.

Když mluvíme o nízkých nákladech, tak si dávej pozor na TER (total expense ratio), čím nižší, tím lepší. Některé fondy mají poplatky pod 0.1%, což je skvělé. Měsíční poplatky většinou nemívají, ale občas můžeš narazit na nějaké skryté náklady, tak buď ostražitý.

Likvidita je další důležitá věc. Když je ETF likvidní, snadno ho koupíš nebo prodáš bez velkého skluzu v ceně. Takže se podívej na průměrný objem obchodování.

Co se týče sektorových ETF, můžeš zkusit něco jako technology alebo healthcare, ale tam už je to víc riskantní – záleží na tom, jak se ti líbí ty sektory.

Celkově bych doporučil držet se těch širokých indexových ETF a přemýšlet o tom jako o dlouhodobém spoilování peněz s minimálním úsilím.

173 slov
1.7 minut čtení
16. 11. 2024
Karel Pešta
Karel Pešta