Charts.cz/Fórum/Jak vybrat nejlepší ETF fondy zaměřené na udržitelnost?

Jak vybrat nejlepší ETF fondy zaměřené na udržitelnost?

Přemýšlím o investování do ETF fondů, ale chtěl bych se zaměřit na udržitelnost. Zajímalo by mě, jak vlastně poznám, které ETF fondy jsou ty nejlepší z hlediska udržitelnosti a jaké faktory bych měl brát v úvahu při jejich výběru. Je to vůbec něco, co se vyplatí, nebo je lepší investovat třeba do tradičních akcií? Co znamená vlastně udržitelné investování a jak se to promítá do výkonnosti fondů? Existují nějaké konkrétní ukazatele nebo žebříčky, které pomohou s orientací v nabídce? A co poplatky spojené s těmito fondy – jsou obvykle vyšší než u konvenčních ETF? Jak velký vliv má třeba ESG hodnocení nebo jiná kritéria na výkonnost fondu? Jaké zkušenosti máte vy, pokud jste už nějaké takové fondy zkoušeli? Rád bych slyšel názory a doporučení od těch, kteří se v této oblasti pohybují.

132 slov
1.3 minut čtení
14. 11. 2024
Martin Beneš
Martin Beneš

Pokud hledáš nejlepší ETF fondy zaměřené na udržitelnost, je dobrý začátek se podívat na několik klíčových věcí. Za prvé, sleduj ESG hodnocení – to je vlastně jakási známka, jak si fond vede v oblastech jako ekologie, sociální odpovědnost a řízení. Můžeš najít různé žebříčky a srovnání, které ti pomůžou posoudit jednotlivé fondy.

Další důležitý faktor jsou poplatky. U některých udržitelných ETF můžou být vyšší než u klasických, ale zase to nemusí být pravidlo. Když už mluvíme o výkonnosti, tak je pravda, že udržitelné investování může přinášet zajímavé výsledky, protože firmy se silným ESG profilem mají často lepší dlouhodobou výkonnost.

Nezapomeň taky na diverzifikaci – i u udržitelných fondů je dobrý mít rozložení do různých sektorů. A co se týká zkušeností, já osobně mám pár těchto ETF a zatím jsem spokojený, i když to samozřejmě závisí na trhu a konkrétních fondech. Rozhodně bych doporučil si udělat pořádný průzkum a nenechat se hned odradit, pokud to vypadá složitě.

156 slov
1.6 minut čtení
21. 12. 2024
Daniel Fučík
Daniel Fučík

Když vybíráš ETF zaměřené na udržitelnost, tak se zaměř hlavně na to, co všechno fondy zahrnují. Ne všechny ETF, co se tváří jako „zelené“, jsou skutečně udržitelné. Zjisti, jaké společnosti zahrnují a jestli mají dobré ESG (environmentální, sociální a správní) hodnocení. Můžeš kouknout na platformy jako Morningstar nebo MSCI, kde mají hodnocení a žebříčky.

Důležitý je taky poplatek – většinou jsou nižší u konvenčních ETF, ale u udržitelných to může být vyšší kvůli dodatečné analýze a výběru akcií. Takže zvažuj, jestli ti to za to stojí.

Pokud jde o výkon, některé studie říkají, že udržitelné investice se vůbec neliší od tradičních, někdy dokonce překonávají. Ale je to individuální – záleží na trhu a na tom, jak fondy řídí portfolio. Zkus si přečíst recenze a zkušenosti ostatních investorů – často se tam dozvíš užitečné informace.

Jako tip: začni s nějakými ETF s širokým pokrytím trhu a pak si je porovnej podle různých kritérií udržitelnosti. Mělo by to být celkem jednoduché a můžeš si tak udělat představu o tom, co funguje.

168 slov
1.7 minut čtení
11. 11. 2024
Štěpán Kalous
Štěpán Kalous