Proč se říká, že Bitcoin je jako zlato?
Zajímalo by mě, proč se vlastně říká, že Bitcoin je jako zlato? Mám pocit, že v poslední době se to skloňuje na každém kroku a všichni to nějakým způsobem zmiňují, ale já tomu pořád úplně nerozumím. Myslím tím, co přesně to znamená, že je Bitcoin něco jako zlato? Je to jenom o hodnotě nebo je tam něco víc? Zlato má přece dlouhou historii jako uchovatel hodnoty, ale jak to funguje u Bitcoinu? Je to jenom módní trend nebo má Bitcoin nějaké vlastnosti, které ho dělají podobným právě tomuhle drahému kovu? Jak si tedy lidé představují tu srovnatelnost? A navíc, co třeba likvidita nebo stabilita cen? To mi přijde jako důležité faktory. Taky bych chtěl vědět, jestli se tady bavíme o nějakém druhu "digitálního zlata", nebo jestli se tyto dvě investice dají porovnávat i z hlediska rizika a potenciálu růstu. Proč někteří investoři říkají, že Bitcoin by mohl být lepší alternativou k zlatu v budoucnosti? Jak tohle všechno do sebe zapadá a jaké argumenty mají pro své názory ti, co srovnávají Bitcoin a zlato? Vzniká kolem toho dost zajímavá debata a já bych rád slyšel názory a myšlenky ostatních. Jak to vidíte vy?