Charts.cz/Fórum/Proč se říká, že Bitcoin je jako zlato?

Proč se říká, že Bitcoin je jako zlato?

Zajímalo by mě, proč se vlastně říká, že Bitcoin je jako zlato? Mám pocit, že v poslední době se to skloňuje na každém kroku a všichni to nějakým způsobem zmiňují, ale já tomu pořád úplně nerozumím. Myslím tím, co přesně to znamená, že je Bitcoin něco jako zlato? Je to jenom o hodnotě nebo je tam něco víc? Zlato má přece dlouhou historii jako uchovatel hodnoty, ale jak to funguje u Bitcoinu? Je to jenom módní trend nebo má Bitcoin nějaké vlastnosti, které ho dělají podobným právě tomuhle drahému kovu? Jak si tedy lidé představují tu srovnatelnost? A navíc, co třeba likvidita nebo stabilita cen? To mi přijde jako důležité faktory. Taky bych chtěl vědět, jestli se tady bavíme o nějakém druhu "digitálního zlata", nebo jestli se tyto dvě investice dají porovnávat i z hlediska rizika a potenciálu růstu. Proč někteří investoři říkají, že Bitcoin by mohl být lepší alternativou k zlatu v budoucnosti? Jak tohle všechno do sebe zapadá a jaké argumenty mají pro své názory ti, co srovnávají Bitcoin a zlato? Vzniká kolem toho dost zajímavá debata a já bych rád slyšel názory a myšlenky ostatních. Jak to vidíte vy?

192 slov
1.9 minut čtení
21. 8. 2024
Libor Eliáš
Libor Eliáš

No, to srovnávání mezi Bitcoinem a zlatem má svoje opodstatnění. Oba jsou vlastně považovaný za uchovatele hodnoty, což je asi ten nejdůležitější bod. Zlato tu je tisíce let, lidi ho mají rádi jako bezpečný přístav v době krize. Bitcoin je novější, ale má podobný potenciál. Je limitovanej, což mu dává určitou vzácnost – stejně jako zlato.

Dále, když si vezmeš to, že Bitcoin můžeš snadněji převádět a skladovat digitálně, zatímco zlato potřebuješ fyzicky a zabere místo, to je další plus pro Bitcoin. Někteří tvrdí, že Bitcoin má větší růstový potenciál, protože teprve začíná a svět se digitalizuje.

Samozřejmě riziko je tam taky – cenová volatilita Bitcoinu je úplně jinde než u zlata. Ale ti, co srovnávají obě investice, často argumentují tím, že Bitcoin by mohl v budoucnu nahradit zlato jako bezpečná investice. Takže to není jen módní trend, ale snaha o modernější alternativu k tradičním uchovatelům hodnoty.

146 slov
1.5 minut čtení
10. 1. 2025
Tomáš Stehlík
Tomáš Stehlík

No, hele, říká se, že Bitcoin je jako zlato hlavně kvůli tomu, že obojí má potenciál být uchovatelem hodnoty. Zlato je tu s námi už tisíce let a lidi ho používají jako bezpečné útočiště, když se ekonomika hroutí nebo je inflace vysoká. Bitcoin je ale nový hráč na poli – vznikl teprve před nějakýma 14 lety. Co mají společného, je omezené množství. Zlata je na Zemi konečně dost a u Bitcoinu je limit 21 milionů mincí, takže to vytváří určitý druh vzácnosti.

Další věc je likvidita. Zlato se snadno prodává a kupuje, a Bitcoin taky – na burzách to jde rychle. Ale co se týče stability cen, zlato je mnohem stabilnější než Bitcoin, který může mít obrovské výkyvy. Takže to riziko u Bitcoinu je mnohem vyšší.

Lidi často říkají "digitální zlato" právě proto, že Bitcoin může sloužit jako ochrana před inflací a nestabilitou. Někteří investoři tvrdí, že v budoucnu by mohl Bitcoin nahradit zlato jako preferovaný uchovatel hodnoty, protože je lehčí, snadněji přenositelný a nevyžaduje fyzické skladování.

Takže jo, srovnání není úplně od věci, ale má to svoje pro a proti. Je to spíš taková debata o tom, jakou roli tyhle aktiva hrají v portfoliu investora. Mnoho lidí ještě stále nevěří, že Bitcoin může být tak silný uchovatel hodnoty jako zlato.

208 slov
2.1 minut čtení
16. 12. 2024
Jiří Havlíček
Jiří Havlíček