Charts.cz/Fórum/Je teď dobrý čas investovat do nemovitostí kvůli inflaci?

Je teď dobrý čas investovat do nemovitostí kvůli inflaci?

V poslední době se hodně mluví o inflaci a jejím dopadu na různé investiční možnosti. Mám pocit, že se lidé začínají více zajímat o to, jak ochránit své peníze před znehodnocením. Proto mě zajímá, jestli je teď skutečně dobrý čas investovat do nemovitostí. Slyšel jsem, že nemovitosti jsou tradičně považovány za bezpečný přístav v období rostoucí inflace, ale jak to vypadá ve skutečnosti? Zaznamenal jsem, že ceny nemovitostí neustále rostou, a to i přes celkovou ekonomickou situaci. Je to něco, co by mohlo dál pokračovat, nebo se blížíme k nějaké korekci? Nebo je naopak možné, že investice do realit se stane méně výhodnou kvůli rostoucím úrokovým sazbám? A co nájemné? Když inflace roste, zda se dá očekávat i růst nájemného, což by mohlo být pro investory pozitivní? Jaké jsou obecně výhody a nevýhody investování do nemovitostí právě teď? Je lepší investovat do komerčních nemovitostí nebo spíše do bytů pro pronájem? Jakou strategii byste doporučili pro maximalizaci zisku v této době? Kdo má zkušenost s aktuálním trhem nemovitostí a mohl by poskytnout nějaké užitečné tipy nebo rady? Každopádně bych rád slyšel názory lidí, kteří se v této oblasti vyznají.

188 slov
1.9 minut čtení
22. 9. 2022
Monika Burianová
Monika Burianová

Investice do nemovitostí teď určitě má svý výhody, ale i nevýhody. Inflace většinou zvyšuje ceny nemovitostí, takže pokud koupíš teď, můžeš doufat v růst hodnoty v budoucnu. Ale pozor na úrokový sazby, ty jdou nahoru a to může zvednout náklady na hypotéky. To se pak odrazí i na cenách nemovitostí. Co se týče nájemného, většinou roste s inflací, takže když investuješ do bytů na pronájem, můžeš mít šanci na slušnej pasivní příjem. Komerční nemovitosti jsou rizikovější, momentálně může být těžší najít nájemce, pokud se ekonomika zpomalí. Klíčový je mít dobrou lokalitu a sledovat trh, abys nebyl překvapenej poklesem cen. Jinak si dej pozor na cash flow a rezervy. Takže jo, investice do nemovitostí může být fajn, ale dobře si to rozmysli a udělej si domácí úkol.

126 slov
1.3 minut čtení
5. 8. 2023
Libor Vyskočil
Libor Vyskočil

Jo, investice do nemovitostí teď vypadá celkem rozumně, zvlášť když inflace roste. Historicky se nemovitosti ukazují jako dobrý způsob, jak uchovat hodnotu peněz. Ceny nemovitostí sice šly nahoru, ale s tím, jak se zvedají úrokový sazby, může být těžší se na trhu orientovat. Pokud jde o nájemné, tak to má tendenci také růst, což je fajn pro investory.

Otázka je, co vlastně chceš investovat – komerční nemovitosti můžou být riskantní v době ekonomické nejistoty, ale bydlení je vždycky potřeba. Mnohdy lidi spíš hledají byty na pronájem.

Pokud chceš maximalizovat zisk, můžeš zvažovat koupit nemovitost, která potřebuje trochu renovace a pak ji pronajmout nebo prodat za vyšší cenu. Ale opatrně s tím, nezapomeň na možné rizika. Každopádně bych sledoval trh a přemýšlel víc o dlouhodobých trendech než o rychlých ziscích.

129 slov
1.3 minut čtení
10. 8. 2023
Elena Tomanová
Elena Tomanová