Charts.cz/Fórum/Jak začít investovat do realit v dnešní době?

Jak začít investovat do realit v dnešní době?

Nedávno jsem začal uvažovat o tom, že bych se chtěl pustit do investování do nemovitostí, ale mám z toho trochu strach. Vím, že trh s realitami je teď celkem turbulentní a ceny nemovitostí neustále rostou. Jak to vlastně vypadá s investováním do realit v dnešní době? Mám se zaměřit na bytové jednotky, nebo raději na komerční nemovitosti? A co třeba investice do nemovitostí prostřednictvím realitních fondů nebo crowdfundingových platforem? Je to rozumná cesta, pokud nemám příliš peněz na začátku? Zajímalo by mě také, jaké jsou hlavní faktory, které bych měl při výběru nemovitosti zohlednit, jako je lokalita, potenciální nájemné a další náklady. Jak vlastně efektivně spravovat nemovitost, když ji už koupím? Jsou nějaké tipy na to, jak se vyhnout běžným chybám, které dělají noví investoři? Chtěl bych znát názory lidí, kteří už v tomto oboru něco zažili a co by mi doporučili jako začátečníkovi. Jaké jsou nejlepší způsoby, jak začít a na co si dát pozor?

156 slov
1.6 minut čtení
17. 12. 2023
Eva Švandová
Eva Švandová

Investování do realit může být skvělý způsob, jak zhodnotit peníze, ale má to svá rizika. Teď je to fakt dost divoký, ceny letí nahoru, a tak je dobrý být opatrnej. Záleží na tom, co tě víc láká - byty nebo komerce. Byty jsou teď populární, hlavně kvůli pronájmu, ale komerční nemovitosti mohou mít lepší výnosy, když se trefíš do správné lokality.

Crowdfunding nebo realitní fondy jsou super pro začátečníky. Můžeš začít s menšími částkami a pořád něco získat. Hlavně si pohlídej, jaká je lokalita nemovitosti – dobrá lokalita znamená vyšší poptávku a nájemné. A nezapomeň na všechny náklady, jako jsou opravy nebo daně.

Když už nemovitost koupíš, udržuj ji v dobrém stavu a buď v kontaktu s nájemníky, aby si s nimi vybudoval dobrý vztah. Časté chyby? Měj realistická očekávání ohledně výnosů a neinvestuj do něčeho jen proto, že ti to říká někdo jiný. Dělej si vlastní průzkum a buď trpělivý.

150 slov
1.5 minut čtení
2. 10. 2023
Ludmila Volfová
Ludmila Volfová

Investování do nemovitostí může vypadat složitě, ale není to nemožné. Mnoho lidí teď přemýšlí, jak začít, hlavně kvůli rostoucím cenám. Pokud nemáš moc peněz, crowdfundingové platformy nebo realitní fondy jsou fajn cesta, jak se dostat do hry bez velké investice. Bytové jednotky jsou často bezpečnější volba, ale komerční nemovitosti můžou přinést vyšší výnosy, pokud víš, co děláš.

Když vybíráš nemovitost, zaměř se na lokalitu – to je klíčový faktor. Podívej se na potenciální nájemné v oblasti a zjisti si, jaké jsou další náklady, jako údržba nebo daně. Správa nemovitosti může být zpočátku náročná, ale důležitý je mít dobrou strategii a třeba i pomoc od správcovské firmy.

Noví investoři často dělají chyby jako podcenění nákladů nebo nezjistit si dost informací o trhu. Doporučuji před investováním pečlivě prostudovat trh a možná i najít mentora nebo někoho zkušenějšího v oboru. Začni pomalu, uč se z chyb a buď trpělivý.

144 slov
1.4 minut čtení
13. 6. 2023
Alena Vobořilová
Alena Vobořilová