Charts.cz/Fórum/Kdy je nejlepší čas na nákup dluhopisů?

Kdy je nejlepší čas na nákup dluhopisů?

Uvažuju o investici do dluhopisů, ale nejsem si úplně jistý, kdy je ten správný čas na nákup. Slyšel jsem, že to závisí na různých faktorech, jako jsou úrokové sazby a ekonomická situace, ale není mi jasné, jak přesně to funguje. Mám pocit, že když jsou úrokové sazby nízké, tak by se mohlo vyplatit koupit dluhopisy teď, ale co když se pak sazby zase zvýší? Může to ovlivnit jejich hodnotu? A co inflace? Jakým způsobem ta hraje roli v rozhodování o tom, kdy investovat do dluhopisů? Zajímalo by mě také, jestli existují nějaké konkrétní období v roce, kdy je nákup dluhopisů výhodnější než jindy. Je lepší nakupovat v době recese nebo spíše v období růstu ekonomiky? Jak to vidíte vy, když uvažujete o investicích do dluhopisů? Děkuju za každý tip a radu.

131 slov
1.3 minut čtení
30. 3. 2023
Bohumil Černý
Bohumil Černý

Když uvažuješ o nákupu dluhopisů, tak rozhodně sleduj úrokové sazby. Když jsou nízké, tak je to většinou dobrý čas na nákup, protože pak nemůžeš mít už moc horší úročení. Ale pozor, když se sazby zvednou, tak cena tvých dluhopisů může klesnout. Inflace taky hraje roli, protože pokud inflace roste, tak reálný výnos z dluhopisů klesá. Co se týká období v roce, tak to je spíš o tom, jak se vyvíjí ekonomika než o konkrétních měsících. V recesi investoři častěji hledají bezpečné přístavy jako dluhopisy, ale můžeš narazit na nižší výnosy. Když je ekonomika silná, tak bych byl opatrnější, protože je větší šance na růst sazeb. Takže shrnuto - sleduj sazby a inflaci a snaž se odhadnout, kde se ekonomika pohybuje.

120 slov
1.2 minut čtení
12. 3. 2024
Bohuslav Šulc
Bohuslav Šulc

Nákup dluhopisů je dost o strategii a aktuální situaci na trhu. Když jsou úrokové sazby nízké, tak je to vlastně dobrý čas na nákup, protože pak můžeš získat vyšší výnosy, když sazby vzrostou. Ale máš pravdu, že pokud sazby vzrostou po tom, co koupíš dluhopisy, tak jejich hodnota klesne. To znamená, že bys neměl jen koukat na současné sazby, ale i na to, co se může dít v ekonomice.

Inflace taky hraje roli – pokud je inflace vysoká, tak reálný výnos z dluhopisů klesá, což není ideální. Obecně platí, že v období recese jsou lidé opatrnější a investice do dluhopisů můžou být stabilnější volba než akcie. Na druhou stranu v období růstu se může zdát lepší investovat do akcií kvůli potenciálně vyšším výnosům.

Co se týče konkrétních období během roku, většinou se říká, že na jaře a na podzim bývá víc investičních příležitostí, ale záleží na aktuálních podmínkách. Hlavně sleduj ekonomické indikátory a centrální banky, protože ty hodně ovlivňují úrokové sazby a tím pádem i trh s dluhopisy.

166 slov
1.7 minut čtení
16. 12. 2024
Elena Janková
Elena Janková