Charts.cz/Fórum/Specifické dluhopisy odolné vůči inflaci?

Specifické dluhopisy odolné vůči inflaci?

V současné době, kdy se inflace neustále zvyšuje a my všichni se snažíme chránit naše úspory, mě napadá, zda existují nějaké specifické typy dluhopisů, které by byly odolné vůči inflaci. Mám pocit, že klasické dluhopisy už nejsou tím, co bývaly, když si uvědomím, jak inflace ovlivňuje jejich výnosy. V posledních měsících jsem slyšel o různých typech investic a mezi nimi i o dluhopisech spojených s inflací. Vím, že existují státní dluhopisy nebo dokonce i korporátní vydané firmami, ale jak to vlastně funguje? Jaký je rozdíl mezi těmi klasickými a těmi, které jsou navázány na inflaci? Zajímalo by mě také, jestli mají třeba nějaké výhody nebo nevýhody v porovnání s jinými investicemi jako jsou akcie nebo nemovitosti. Co si myslíte o investování do těchto specifických dluhopisů v dnešní nejisté ekonomice? Je to dobrá strategie pro ochranu kapitálu? A kde vůbec takové dluhopisy najít? Zajímají mě vaše názory a zkušenosti s investováním do těchto instrumentů.

153 slov
1.5 minut čtení
2. 9. 2024
Jaroslav Kotek
Jaroslav Kotek

Existujou dluhopisy, co se přizpůsobujou inflaci, a ty jsou fakt dobrý na ochranu kapitálu. Třeba americký TIPS (Treasury Inflation-Protected Securities) fungujou tak, že jejich hodnota roste s inflací. Když inflace stoupá, zvyšuje se i nominální hodnota dluhopisu, takže dostaneš víc zpět, když ho prodáš nebo dosáhneš splatnosti.

Na rozdíl od klasických dluhopisů, kde ti vyplácí fixní úrok, tady se ti úroky taky zvyšujou s inflací, což je super. Nevýhoda? Můžou mít nižší výnosy v době nízké inflace nebo deflace.

Pokud srovnáváš s akciema nebo nemovitostma, ty můžou mít větší potenciál růstu, ale taky víc riskujou. Takže záleží na tom, jakou máš toleranci k riziku a co od investice očekáváš.

Co se týče hledání těchto dluhopisů, můžeš je koupit přes brokera nebo přímo přes státní pokladnu v některých zemích. Je dobrý si to zjistit podle toho, kde žiješ. Celkově si myslím, že investice do těchto dluhopisů může být rozumná strategie pro ochranu peněz v nejistých časech.

153 slov
1.5 minut čtení
18. 9. 2024
Dominik Ševčík
Dominik Ševčík

Inflace je teď velké téma a investice do dluhopisů spojených s inflací, jako jsou TIPS (Treasury Inflation-Protected Securities) v USA, se zdají být rozumnou volbou. Tyhle dluhopisy mají výnos, který se zvyšuje s inflací, takže tvoje úspory by měly být lépe chráněné než u klasických dluhopisů, kde ti reálný výnos klesá, když ceny rostou.

Rozdíl je v tom, že u klasických dluhopisů dostaneš pevně stanovený úrok a na konci splatnosti i jistinu. U těch inflacních ti ale roste jak jistina, tak úrok s inflací, což je fajn. Samozřejmě to má i nevýhody, jako nižší výnosy v období nízké inflace nebo když ekonomika roste a úrokové sazby jdou nahoru.

Srovnávat s akciemi nebo nemovitostmi je složitější. Akcie potenciálně nabízejí vyšší výnosy, ale taky víc rizika. Nemovitosti můžou být fajn ochrana proti inflaci, ale vyžadují víc správy a nejsou tak likvidní.

V dnešní nejisté ekonomice by investice do těchto dluhopisů mohla být dobrá strategie pro ochranu kapitálu, zvlášť pokud se bojíš volatility trhů. Kde je najít? Většinou se dají koupit přes brokery nebo na burze. Jen si dej pozor na poplatky a podmínky.

Takže za mě určitě stojí za zvážení.

186 slov
1.9 minut čtení
15. 1. 2025
Eva Krejčíková
Eva Krejčíková