Rozdíl mezi technologickými akciemi a ETF
Už delší dobu přemýšlím, jaký je vlastně rozdíl mezi investováním do technologických akcií a investováním do ETF, zejména pokud se zaměřím na technologie. Mám pocit, že hodně lidí investuje do jednotlivých akcií firem jako jsou Apple nebo Microsoft, ale pak tu máme i ETF, které zahrnují spoustu různých technologických společností dohromady. Jak to vlastně funguje? Přijde mi, že investice do akcií může být víc vzrušující, ale na druhou stranu ETF vypadají jako bezpečnější volba. Jaké máte zkušenosti? Je lepší investovat do jednotlivých akcií, když máte čas a chuť sledovat trh, nebo je rozumnější vsadit na ETF, abychom snížili riziko? A co výnosy? Mají technologické akcie tendenci přinášet vyšší výnosy než ETF? Zajímalo by mě také, jak se k tomu postavit z pohledu dlouhodobého investování versus krátkodobého spekulování. Mohli byste mi osvětlit, jaké jsou výhody a nevýhody obou přístupů? Když už mluvíme o poplatcích, jak to vlastně vypadá s náklady na obchodování a správu u těchto dvou způsobů investování? Díky moc za jakékoli tipy nebo rady.