Charts.cz/Fórum/Které dividendové ETF mají nejlepší výnosy v letošním roce?

Které dividendové ETF mají nejlepší výnosy v letošním roce?

Zdravím všechny investory, chtěl bych se zeptat na něco, co mě hodně zajímá. Jak víte, dividendové ETF jsou v poslední době dost populární a já bych rád věděl, které z nich mají letos nejlepší výnosy. Zkoušel jsem se podívat na různé přehledy a články, ale bylo jich tolik, že jsem se v tom ztratil. Někdo říká, že některé ETF jsou skvělé pro stabilní pasivní příjem díky pravidelným vypláceným dividendám, ale které konkrétně to letos vedou? Je zájem o ETF zaměřené na technologické firmy, nebo jsou na prvním místě spíše ty tradiční s dlouhou historií vyplácení dividend? A co třeba geografické zaměření, má smysl sázet na americké nebo evropské akcie, nebo je lepší se podívat na něco exotického? Pokud máte nějaké tipy, doporučení nebo vlastní zkušenosti s dividendovými ETF za letošní rok, budu moc rád za každou radu. Děkuji!

138 slov
1.4 minut čtení
21. 4. 2024
Eliška Havlíčková
Eliška Havlíčková

Pokud hledáš dividendový ETF s dobrými výnosy, tak letos se docela daří třeba VIG a DVY. Tyhle tradiční dividendové ETF už mají dlouhou historii a většinou se zaměřují na stabilní firmy, co pravidelně vyplácí dividendy. Technologické ETF jako QYLD nebo DIVY sice taky nabízejí nějaký výnos, ale ne vždycky jsou tak stabilní, spíš je to risk. Co se týče geografického zaměření, americké akcie většinou vedou, ale i evropské ETF jako SDY mají slušné výnosy, takže záleží na tom, co preferuješ. Exotika může být zajímavá, ale většinou to chce větší odvahu. Takže pokud chceš jistotu a pasivní příjem, směřuj radši ke klasice.

101 slov
1 minut čtení
13. 1. 2022
Michal Černý
Michal Černý

Dividendy jsou fakt zajímavá téma, letos se hodně mluví o několika ETF. Například VT (Vanguard Total World Stock ETF) má solidní výnosy a pokrývá celosvětové akcie, což je fajn pro diverzifikaci. Taky je tu VIG (Vanguard Dividend Appreciation ETF), který cílí na firmy s rostoucími dividendami, což může být dobrá volba pro stabilní příjem. Z tradičních ETF, jako třeba SDY (S&P 500 High Dividend) nebo DVY (iShares Select Dividend), taky ukazují slušné čísla. Ohledně sektorů, technologické firmy se sice hodně skloňují, ale ty tradiční dividendové akcie z energetiky nebo spotřebního zboží mají stále co nabídnout. Co se týče geografického zaměření, americké akcie dominují, ale Evropané nebo třeba asijské trhy taky začínají ukazovat zajímavé výsledky. Zkus se podívat na aktuální čísla a porovnat je, ať víš, co ti sedí nejlíp.

129 slov
1.3 minut čtení
17. 5. 2023
Andrea Háchová
Andrea Háchová